Vágólapra másolva!
Jekatyerinburgban a pénteki szabadnap után a negyeddöntők első játszmáival folytatódott a kieséses rendszerű nőisakk-világbajnokság. Az orosz Alisza Galljamova és a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze szerzett lépéselőnyt. A két döntetlen is nagy csatában született meg.

Izgalmakban bővelkedő három forduló után pénteken szüneteltek a csatározások a negyedik alkalommal kieséses rendszerben megrendezésre kerülő női sakkvilágbajnokságon. A meglepetések versenyén a címvédő bolgár Antoaneta Sztefanova már a második fordulóban vereséget szenvedett a lengyel Iweta Radziewicztől. A harmadik körben Radziewicz nagy esélyt elmulasztva kikapott az orosz Alisza Galljamovától. A korábban világbajnoki döntőt is játszó Galljamova számára egyelőre sikeresen alakul a viadal, a negyeddöntő első partijában világossal nyert a grúz Nino Kurcidze ellen.

Remekül kezdte a litván Viktoria Cmilytével szembeni párharcot a mezőny doyenje, a grúz exvilágbajnoknő, Maja Csiburdanidze. Rutinja érvényesült, a négybástyás végjátékban addig próbálkozott, míg Cmilyte elhúzta magát. A két évvel korábbi döntős Jekatyerina Kovalevszkaja a kétszeres Világkupa-győztes, olimpiai bajnok Xu Yuhuával küzd, remivel kezdődött a negyeddöntő rangadója. A franciák reménysége, Marie Sebag és Szvetlana Matvejeva "iszapbirkózása" is pontosztozkodással végződött.

A negyeddöntő első játszmáinak eredményei:
Galljamova (orosz, 2467) - Kurcidze (grúz, 2430) 1 - 0
Csiburdanidze (grúz, 2511) - Cmilyte (litván, 2475) 1 - 0
Kovalevszkaja (orosz, 2458) - Xu Yuhua (kínai, 2502) döntetlen
Sebag (francia, 2415) - Matvejeva (orosz, 2428) döntetlen

Verőci Zsuzsa