Vágólapra másolva!
Tavaly májusban, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség sanghaji kongresszusán Faragó Juditot, az ITTF addigi alelnökét egyben a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkárát nem választották meg újra a nemzetközi szövetség alelnöki posztjára. A magyar sportdiplomata rendkívül nagy küzdelemben, a szavazás utolsó fordulójában mindössze két szavazattal maradt el attól, hogy ITTF-alelnökként folytathassa munkáját, s akkor úgy tűnt, hogy erre legközelebb csak négy év elteltével, 2009-től nyílhat lehetősége.

A 10 hónappal ezelőtti sanghaji kongresszuson történtek azonban váratlan fordulatot vettek: a Svájcban székelő Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) néhány nappal ezelőtt annulálta a voksolás eredményét, és azt javasolta a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetségnek, hogy áprilisban, a brémai csapat világbajnokság alatti újabb kongresszusán ismételje meg a tavalyi választást, hiszen Kínában súlyos szabálytalanságok történtek a szavazás alkalmával.

A CAS ajánlását az Adham Sharara elnök irányította Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség elfogadta, így április 27-én az észak-német városban Faragó Judit ismét harcba szállhat a világszövetség egyik alelnöki posztjáért.

"Csak az elnökhelyettest, valamint a négy alelnököt kell újra megválasztani, hiszen az elnöki tisztségért tavaly egyedül a kanadai Adham Sharara kandidált, így az ő esetében nem merült fel semmilyen probléma" - nyilatkozta Faragó Judit, a MOATSZ főtitkára.

"Tavaly májusban roppant csalódott voltam, hiszen úgy éreztem, hogy az elvégzett munkám alapján a tagság újabb négy esztendőre bizalmat szavaz nekem. Ugyanakkor a választás idején számos olyan dolog történt, ami arra világított rá, hogy a szavazás tisztasága csorbát szenvedett. A teremben a voksolás idején jóval többen voltak, mint ahányan szavazhattak, s az is nyílt titok, hogy a küldöttek beleláttak egymás szavazólapjaiba. Sőt, a voksolás idején egyes küldöttek a bizonytalan szavazóknak megmondták, hogy kinek adják a voksukat. Amikor nem kerültem be alelnöknek, nagyon elkeseredett voltam, de nem csináltam belőle nagy ügyet, ellenben megtette ezt helyettem a Brazil Asztalitenisz Szövetség küldötte, aki a Nemzetközi Sportdöntőbíróság elé fordult.

Bevallom, nem számítottam arra, hogy a CAS ilyen értelmű állást foglal ebben a kérdésben, hiszen korábban ez a szervezet nem arról volt híres, hogy egy-egy panaszos beadvány kapcsán a sértett fél javára döntsön. Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy 5 hét múlva Brémában újra indulhatok az alelnöki posztért, hiszen szeretném folytatni azt a munkát, amit 2003 és 2005 között az ITTF alelnökeként elkezdtem. A CAS határozata szerint a választáson csak azok a jelöltek indulhatnak újra, akik tavaly is kandidáltak, tehát új ellenfelem nem lehet Brémában. A négy alelnöki helyre most hatan pályázunk: a horvát Ivo Goran Munivrana, a francia Claude Bergeret, a kínai Jang Suan, a japán Kimura Kodzsi és az ügyet kirobbantó brazil Alaor Azevedo, az akkori hetedik jelölt Kolumbiából már jelezte visszalépését."

Amennyiben április 27-én Faragó Judit elnyeri a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség alelnöki posztját, akkor Aján Tamás után (aki a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke) a világon ő lesz a második legmagasabb tisztséget betöltő magyar sportdiplomata.