Vágólapra másolva!
Három héttel a budapesti kötöttfogású csapat Világkupa után szombaton és vasárnap újra rangos birkózóversenyre kerül sor Magyarországon: Székesfehérváron huszonöt ország versenyzőinek részvételével rendezik meg a hagyományos kötöttfogású Magyar Nagydíjat.

Bár a nemzetközi élmezőnyből az oroszok és a törökök idén nem lépnek szőnyegre, a legerősebb összeállításban szereplő magyar válogatott mellett közel száz külföldi induló biztosítéka a magas színvonalú versenynek. Közöttük is kiemelkedő erőt képviselnek Fehéroroszország, Irán, Kazahsztán, Lengyelország, Románia és Ukrajna versenyzői. Külön meg kell említeni, hogy az iráni csapat tagja a tavalyi budapesti világbajnokságon 55 kg-ban aranyérmet nyert Hamid Souryan.

Érdekesség, hogy a lengyel delegációban két olimpiai bajnok is akad, de a kétszeres ötkarikás aranyérmes Andrzej Wronski (1988 és 1996 - 100 kg) versenybíróként, Wlodzimierz Zawadzki (1996, 62 kg) pedig csapatvezetőként érkezik Székesfehérvárra.

A magyar válogatottban többek között szőnyegre lép az olimpiai és Európa-bajnok, vb-3. Majoros István - igaz, nem az 55, hanem egy súlycsoporttal fentebb, a 60 kg-ban -, az olimpiai második és vb-3. helyezett Bárdosi Sándor (84 kg), az Európa-bajnok és ötszörös vb-ezüstérmes Deák Bárdos Mihály (120 kg), a vb-3. Füredy Levente (66 kg) és a vb-5. Kliment László (66 kg).

A hazai élmezőny számára két szempontból is kiemelt jelentőségű a verseny: egyrészt a felnőtt válogatott utolsó nagy megmérettetése az április 25-30. között Moszkvában megrendezendő Európa-bajnokság előtt, a junior válogatottaknak pedig erőfelmérő a július 4-9. között Szombathelyen sorra kerülő Európa-bajnokságon való sikeres szereplés érdekében.

A székesfehérvári Köfém-csarnokban szombaton 9 órakor kezdődik a program, s az első napon az 55, a 60, a 74 és a 84 kg-os súlycsoport versenyeit rendezik. Az érmes helyosztókra 18 órától kerül sor. Vasárnap a 66, 96 és 120 kg-os kategóriákban 8.30-kor kezdődnek a selejtezők, a bronzmérkőzéseket és a döntőket 13 órától rendezik. A Magyar Nagydíjra a nézők számára a belépés ingyenes.

"Nagyon örülünk, hogy Székesfehérvár ad otthont a versenynek, mert az elmúlt évtizedben is számos nemzetközi eseményt rendeztek a városban. Reméljük a mostani nagydíj öregbíti a megyeszékhely hírnevét. Természetesen akkor leszek teljesen boldog, ha birkózóink is kitesznek magukért a szőnyegen" - mondta Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára.

- A magyar névsort elnézve, ez aligha lesz kétséges.
- Azért óvatosan fogalmaznék, mert komoly riválisok érkeznek, a mieink nevezési listáján jól látszik, több fiatal is szőnyegre lép a válogatottban. Egy-két nevet említve: Módos Péter, Lőrincz Tamás, Fodor Zoltán. Muszáj a jövőre is gondolnunk, és ezek a nemzetközi versenyek a rutinszerzést és a tapasztalatgyűjtést is szolgálják, természetesen azért szem előtt tartva az eredményességet.

- A Magyar Nagydíjnak mennyire komoly a rangja a nemzetközi birkózó életben?
- Valóban a négy európai Grand Prix egyik fontos állomása ez. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Európa-bajnokság előtt, amelyet április 25-30. között rendeznek Moszkvában, ez az utolsó nemzetközi erőfelmérő. Komáromi Tibor szövetségi kapitánynak itt alkalma nyílik arra, megnézze, ki milyen formában van a mieink közül, és sok-sok kérdésre választ kapjon. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a formaidőzítést idén az Európa-bajnokságra és a kínai világbajnokságra tervezik a fiúk.

Fábik Tibor, Tomka Tivadar