Vágólapra másolva!
A székesfehérvári kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj második napján sem maradt érem nélkül a magyar csapat:  Lőrincz Tamás a 66, míg Kiss Balázs a 96 kilogrammosok között lett harmadik.

"Úgy álltam neki a versenynek, hogy meg akarom nyerni, sajnos egy lengyel fiútól nagy küzdelemben kikaptam, és akkor kicsit elkeseredtem" - mondta Kiss Balázs. "De tanultam hibáimból, és ígérhetem, legközelebb nem ver meg. A török elleni bronzmérkőzésen végre szerencsém is volt. Édesapámmal már elkezdtünk vezetni egy statisztikát, hogy mikor kedvez nekem a szerencse, mert az elmúlt öt versenyen állandóan én voltam hátrányban. Most végre fordult a kocka."

- Végig nagyon motiváltnak tűnt...
- Most, hogy Virág Lajos sérült, én lettem az első számú ember a súlycsoportomban. Mindent meg kell tennem, hogy méltóan helyettesítsem Lajost. Természetesen nem az a szándékom, hogy én legyek a második számú ember a 96 kilogrammban, tehát folyamatosan bizonyítanom kell. Ugyan három évvel ezelőtt szerepeltem már világversenyen a felnőttek között, de azóta sokat fejlődtem. Remélem az Európa-bajnokságon már bizonyítani fogom, hogy komolyan gondolom a birkózást.

Lőrincz Tamás eredménye hatalmas bravúr, hiszen birkózónk mindössze 18 éves. "Nagyon örültem, hogy nyertem a kisdöntőben az ukrán fiú ellen, aki a legutóbbi olimpián negyedik volt. Nehéz meccsre számítottam ellene, és nem is tévedtem. Az elején ő vezetett, de a végén a fordított emelésem három pontot eredményezett, amivel sikerült nyernem. Elégedett vagyok és boldog."

Lőrinczen kívül is sok magyar fiatal versenyző indult Székesfehérvárott, ezért Komáromi Tibor szövetségi kapitánytól is azt kérdeztük legelőször, mi a véleménye az utánpótláskorú birkózókról. "Csak az elégedettség hangján szólhatok, mert nagyon akartak a srácok. Sok jó mérkőzést láttam, és fontos, hogy mindenki bizonyítani akart. A pekingi olimpiáig muszáj frissítenünk, mert a jelenlegi válogatott gerince bizony már harmincon túl van. Majoros Pisti 32 éves, Deák Bárdos Misi 31, akárcsak Berzicza Tamás, és Bárdosi Sanyi is már 29, szóval kell a vérfrissítés.

- Úgy vettem észre, hogy a külföldiek kísérleteztek ezen a megméretésen.
- Ez természetes. Ezeknek a nagydíjak azért értékesek, mert sokan bizonyítási lehetőséget kapnak egy-egy vb és Eb előtt. A válogatási szempontok nagyon fontosak, és mi, szövetségi kapitányok úgy láthatunk tisztán, ha a nemzetközi mezőnyben is lemérhetjük versenyzőink formáját.

- Mik a legnagyobb kérdőjelek Önbenaz Európa-bajnokság előtt?
- Az 55 kilogramm, mert Oláh Tibor ínszalagszakadást szenvedett, és nem tudni felépül-e az Eb-re, illetve a 66 kilogramm. Jelen pillanatban ott három-négy közel azonos tudású birkózónk van, de végleges csapatot csak a két hét múlva rendezendő Magyar Bajnokság után tudok mondani.

- Kivel volt elégedett?
- Dicsérhetem a csapat egészét, mert ebben az időszakban teljesen elfogadható eredmények születtek. Bár aranyéremnek nem tapsolhatott a közönség, azért a magyar birkózózás erejét mutatja, hogy szinte minden súlycsoportban pontszerzők voltunk.

- Mi lesz a következő hónap menetrendje?
- Edzőtábor, edzőtábor és edzőtábor. Megyünk Szlovéniába, ahol csak a fiatal birkózókra számítok, aztán magyar bajnokság, ott minden kérdőjelet kiegyenesítek a fejemben, és utána hirdetek csapatot.

A 2. nap eredményei
66 kg:
döntő: Seref Eroglu (török) - Selcut Cebi (török) 3-1
a végeredmény: 1. Eroglu, 2. Selcut, 3. Charzevski (lengyel) és LŐRINCZ TAMÁS

96 kg:
döntő: Emin Öztürk (török) - Artur Mikolajczyk (lengyel) 3-1 (3-2)
a végeredmény: 1. Öztürk, 2. Mikolajczyk, 3. Batura (fehérorosz) és KISS BALÁZS

120 kg:
döntő: Yekta Yilmaz Gül (török) - Yavuz (török) 3-1 (8-1)
a végeredmény: 1. Gül, 2. Yavuz, 3. Mikulski (lengyel) és Banak
(lengyel)

Tomka Tivadar