Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia a kűrben két helyet előre lépett, s így a 22. helyen végzett a kanadai Calgaryban rendezett műkorcsolya és jégtánc világbajnokságon. A vb utolsó aranyérmét a női versenyben hatalmas meglepetésre a szenzációs szabadkorcsolyázást bemutató Kimmie Meissner nyerte. Az 17 éves amerikai versenyző élete második felnőtt világversenyén szerepelt, ezt megelőzőleg egy hónapja a torinói olimpián a hatodik helyen végzett.

Szombaton este a női szabadkorcsolyázásban csupán Sebestyén Júlia révén voltunk érdekelve, aki a rövid program után az utolsó helyen csúszott be a legjobb huszonnégy közé, míg másik indulónk, a közvetlenül mögé, huszonötödik helyre sorolt Pavuk Viktória számára már pénteken véget ért a világbajnokság.

Pavuknak sem volt jó szezonja, de a 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes, s az abban az esztendőben vb-6. Sebestyén számára 2006 egyenesen vesszőfutásnak bizonyult: a lyoni Eb-n a 14., a torinói olimpián a 18. helyen végzett, majd az ötkarikás játékok után edzőt váltott, de az azóta eltelt egy hónap nem lehetett elegendő arra, hogy kikászálódjon a hullámvölgyből.

A vb-n sajnos a kvalifikációban és a rövid programban is rengeteget hibázott, s tulajdonképpen nagy szerencsével került be a legjobb huszonnégy közé. Itt a kűrben rögtön az elején elesett a tripla flipből, a Lutza csak kétfordulatos lett, de ezután némileg összekapta magát.

A tripla Rittbergert szépen megugrotta, a tripla Salchow, dupla toe-loop kombinációja, valamint a rövid programban elhibázott dupla Axelje is hibátlanra sikerült. Két helyet előre lépett, s végeredményben a 22. helyen zárt, ami azonban eddigi legrosszabb világversenyes eredménye. Pályafutása elején, az első két világbajnokságán 19. volt.

Ami a legjobbakat illeti, a kűrt a Torinóban ezüstérmes amerikai Sasha Cohen kezdhette az első helyről, aki az olimpiai bajnok japán Sizuka Arakava távollétében a legnagyobb esélyesnek számított. Az utolsó csoportban elsőként jégre lépve azonban sokat bizonytalankodott, s a programja végén a tripla Salchow-ból el is esett.

Az utána következő honfitársa, a mindössze 17 éves, élete második felnőtt világversenyén szerepelő Kimmie Meissner - aki a rövid program után a harmadik helyen állt - szenzációs kűrt futott, benne a nőknél két legnehezebbnek számító kombinációval, a tripla flip, tripla toe-looppal, és a tripla Lutz, tripla toe-looppal.

Meissner egy hónapja a torinói olimpián csak hatodik volt, de most a kűrje után az élre állt, s végül meg is nyerte a világbajnokságot. Nagy meglepetésre, de abszolút megérdemelten. Cohent pedig még a japán Fumie Suguri is megelőzte.

Eredmények, nők:
1. Meissner (amerikai) 218,33
2. Suguri (japán) 209,74
3. Cohen (amerikai) 208,88
4. Szokolova (orosz) 202,27
5. Nakano (japán) 195,65
6. Meier (svájci) 195,11
... 22. Sebestyén Júlia 142,30

Fábik Tibor