Vágólapra másolva!
A hazai úszók számára a nyári, budapesti nagymedencés Európa-bajnokság a legfontosabb idei sportági esemény, megelőzi az e heti, sanghaji rövid pályás világbajnokságot is, amelynek nem lesz magyar résztvevője.

A kínai vb szerdán kezdődik, s Magyarország nélkül is csúcsmezőnyre számítanak a házigazdák: az előnevezések alapján 128 ország versenyzői indulnak. Az eddigi részvételi rekordot a 2004-es indianapolisi világbajnokság állította fel 94 nemzet képviselőinek mozgósításával.

A FINA, a nemzetközi szövetség égisze alatt 25 méteres medencében most nyolcadik alkalommal zajló világvetélkedőnek a 2005 augusztusában átadott, 15 ezer embert befogadni képes Csi Csung-stadion ad otthont, a mutatós vízisport-központ Sanghaj dél-nyugati részében áll, a 40 méter magas, acélszerkezetes építmény több mint 30 ezer négyzetméteren terül el.

Tetőzete, amely zárható, a nagyváros jellegzetes virágját, a magnóliafáét mintázza - olvasható a FINA vb-honlapján. A vasárnapig tartó versenyt egy olyan, erre az alkalomra telepített mobil medencében bonyolítják le, amelyhez hasonlót a 2003-as barcelonai világbajnokságon is alkalmaztak. A 8. rövidpályás vb-re a részvételi kedvet a FINA az anyagi ösztönzés eszközével is igyekezett növelni: aki világcsúcsot állít fel, annak 15 ezer amerikai dollár üti a markát.