Vágólapra másolva!

Fekete és Korcsmáros a tornászbajnok

A férfiaknál Fekete Levente, a nőknél Korcsmáros Enikő nyerte az egyéni összetett versenyt a tornászok országos bajnokságán. A fővárosi Tornacsarnokban az Európa-bajnok Berki Krisztián lólengésben kiváló gyakorlatot mutatott be.

A saroksérüléssel bajlódó Hetrovics Marcell talajon és nyújtón nem indult, így ő eleve kiesett az összetett bajnoki címre pályázók közül, ám a kezdéskor azért még jó néhányan reménykedhettek az aranyérem megszerzésében. Végül Fekete Levente több mint egypontos előnnyel nyert, a második és harmadik helyen pedig Hídvégi Vid és Czingli László századra azonos pontszámmal végzett holtversenyben.

Nemzetközi mércével mérve Berki Krisztiáné volt a verseny legjobb gyakorlata, lólengésben a szer Európa-bajnoka 15,900-es (6,2+9,700) pontszámot kapott. "Szerdán a csapatbajnoki fordulóban hibáztam, jogosak voltak a kritikák velem szemben, s ezek is arra ösztönöztek, hogy most jobban figyeljek. Ahogy most sikerült a gyakorlatom, úgy az Eb-n is elfogadnám a selejtezőben. A döntőben azért majd ennél is jobbat szeretnék bemutatni. Mert igaz ugyan, hogy látványos rontásom nem volt, de kisebb hibáim akadtak" - ismerte el Berki Krisztián, ám a 9,700-es B pontszáma azt mutatja, hogy a bírók elégedettek voltak a produkciójával.

Érdekesség, hogy pénteken mégsem Berkié volt a legmagasabb pontszám, ugyanis ugrásban Szalontai István 16,400-et (6,8+9,600) kapott. Ám az új pontozási rendszerben a hivatalos eredményt jelentő pontokkal már nem lehet objektívan összevetni a különböző szereken bemutatott gyakorlatokat, inkább a B pontszám lehet az összehasonlítási alap. Ezzel együtt Szalontai kétségkívül nemzetközi szintű ugrással rukkolt ki.

A nőknél a békéscsabai Korcsmáros Enikő lett az országos bajnok, aki három szeren is a legmagasabb pontszámot érdemelte ki. Mögötte Gombás Laura végzett a második, az athéni olimpiát megjárt Szarka Krisztina pedig a harmadik helyen. "Bevallom, nem gondoltam, hogy én nyerek, inkább Laurára tippeltem volna. Azt hiszem, azon múlt minden, hogy ő leesett a gerendáról" - jegyezte meg még az eredményhirdetés előtt az újdonsült bajnoknő, de felvilágosítottuk, hogy nincs igaza, mert komoly előnnyel végzett az élen.

"Az ugrásommal vagyok a legjobban megelégedve, s remélem, szombaton is legalább így sikerül majd. Arra nem is gondolok, hogy a szerenkénti döntőkben hány arannyal lennék elégedett, a lényeg az, hogy a gyakorlataimat hiba nélkül mutassam be, és majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elég!" - tette még hozzá Zsilinszki Tünde és Dmitro Szelivanov 17 esztendős tanítványa, aki 2004-ben mesterfokú bajnok volt, és akkor felemáskorláton is első lett, de felnőtt ob-aranyat most szerzett először.

A férfiaknál ugrásban és nyújtón Szalontai István, talajon Czingli László, lólengésben Berki Krisztián, gyűrűn Fekete Levente, korláton Hetrovics Marcell, a nőknél ugrásban, felemáskorláton és gerendán egyaránt Korcsmáros Enikő, talajon Gombás Laura került be az első helyen a szerenkénti döntőkbe.

Eredmények, egyéni összetett, férfiak:
1. Fekete Levente (BHSE) 85,550
2-3. Hídvégi Vid (KSI) és Czingli László (FTC Ybl Tervező) 84,500
4. Horváth Dávid (FTC Ybl Tervező) 84,250
5. Horváth Csaba (KSI) 81,750
6-7. Csuka Zoltán (BHSE) és Nagy Zoltán (FTC Ybl Tervező) 81,250

nők:
1. Korcsmáros Enikő (Hungarotel TC Békéscsaba) 55,050
2. Gombás Laura (Delfin SE Szombathely) 53,700
3. Szarka Krisztina (KSI) 51,850
4. Balázs Beatrix (Hungarotel TC Békéscsaba) 49,950
5. Pajor Szilvia (Postás-Matáv) 48,800
6. Nagy Orsolya (Postás-Matáv) 46,000

Az országos bajnokságon a szerenkénti döntőket szombaton 10.30-tól rendezik.

Fábik Tibor