Vágólapra másolva!
A szabadfogású birkózóválogatott az elmúlt esztendőkben sokszor okozott kellemes meglepetést világversenyeken elért kiváló eredményekkel. Idén is valami hasonlóra készülnek Gulyás István tanítványai, a tréner már az Európa-bajnokság lázában ég.

- Magasra tették a mércét a tavalyi budapesti világbajnokságon. Nagyobbak lettek az elvárások?
- Mi is átalakuláson megyünk keresztül, akárcsak a kötöttfogású csapat tagjai. Természetesen az eredmény számít, de mindenkitől azt várom, hogy tudása legjavát nyújtsa a szőnyegen. 55 kilogrammban nincs olyan birkózónk, akit csatasorba tudnánk állítani az Európa-bajnokságon. A 60 kilósok között Wöller Gergő indul, aki a junior világbajnokságon bronzérmes volt, ez mindenképpen jó belépő a felnőttek közé.

- És a testvére?
- Ákos a 66 kilogrammosok között mérlegel. Jól mozog a szőnyegen, a korosztályos világversenyeken ő is szép eredményeket ért el, ráadásul a minszki Medvegy-emlékversenyen roppant erős mezőnyben állta meg a helyét. Egy súllyal feljebb Hatos Gábor szerepel, aki az elmúlt években rengeteget fogyott és most úgy döntöttünk, hogy ezt az irdatlan megterhelést nem erőltetjük tovább. Át kell lépnie önmaga árnyékát, hiszen a kisebb megméretéseken kiválóan teljesít, de a felnőttek között vébék és Eb-k tekintetében még van mit pótolnia.

- Ritter Árpád a következő a sorban. Mennyire volt nehéz neki a súlycsoportváltás?
- Árpi annyi mindent megélt már, hogy ez nem okozhat neki gondot. A pekingi olimpiát tartjuk szem előtt és az is bizonyos, hogy többet nem fogyaszt le a 74 kilósok közé. Ez az Eb tesztjellegű lesz a számára, megnézzük, hol tart. Árpi megérdemli a türelmet, hiszen annyi szép sikert hozott a sportágnak, világklasszis, bízom benne. 96 kilogrammban Kiss Gergő az emberünk, aki idén végre tökéletesen tudott készülni, így állóképességére alapozunk. Ha a 10 közé kerül, akkor már elégedett leszek vele.

- A legnehezebbek között Aubéli Ottó lép szőnyegre. Milyen formában van a tavalyi vb bronzérmese?
- Ottó tavaly és idén is példaértékű munkát végzett az edzéseken. Bár egy megterhelő Bundesliga-szezonból tért vissza a válogatotthoz januárban, ezért többet pihentettem, de úgy érzem, mostanra már összedrótozta magát és alaposan felkészült a kontinensviadalra. Teli önbizalommal várja az Eb-t, és remélem, nem kiabálom el, ha azt mondom, a pontszerzés minimális elvárás tőle.

Tomka Tivadar