Vágólapra másolva!
A párizsi és a hamburgi szuper A-kategóriás Világkupa-versenyen egyaránt bronzérmes lett, majd a moszkvain a dobogó legmagasabb fokára állhatott Ungvári Miklós, ám a jelenleg legjobb formában levő cselgáncsozónk - bár makkegészséges - a májusi tamperei Eb-n nem indul. S ezt némileg bánja is a Kecskeméti JC 26 éves Európa-bajnok és vb-bronzérmes versenyzője.

- Tulajdonképpen már tavaly eldőlt, hogy idén kihagyja az Európa-bajnokságot, mert a jövő évi, olimpiai kvalifikációs sorozatra készül. De menet közben, ahogy a legrangosabb Világkupákon sorban szerezte az érmeket, nem bánta meg, hogy az Eb kimarad az életéből? - kérdeztük Ungvári Miklóst.
- Nem marad ki, mert ott leszek Tamperében! Igaz, csak bemelegítő partnerként, és emellett még kamerázni fogok. Természetesen főleg a saját súlycsoportom, a hatvanhat kilogrammos kategória meccseit veszem fel videóra. Biztos, hogy ezekből sokat hasznosítok majd a későbbiek során.

- Nem lesz furcsa, hogy a szőnyegre más megy fel?
- Valószínűleg az lesz. Megmondom őszintén, valóban eljátszadoztam a gondolattal, hogy az Eb-n mire jutnék. A szakvezetés azonban úgy gondolta, jobb, ha idén könnyebb évem lesz, kicsit elbújok a világ elől, új technikákat tanulok, mert a 2007-es esztendő rettenetesen keménynek ígérkezik. Eb-vel, vb-vel - amit idén nem rendeznek -, s ahogy mondta, megspékelve az olimpiai kvalifikációs sorozattal.

- Ám az nem állja meg a helyét, hogy idén elbújt a világ elől, hiszen a három legerősebb Világkupa-versenyen elindult.
- No igen, és még nemzetközi edzőtáborokban is részt vettem, Hamburgba például egyedüli magyarként mentem ki. Magam is rákérdeztem Nagysolymosi Sándor szakágvezetőnél, hogy az Eb tényleg nem férne bele az idei felkészülésembe? Elvégre ezek a szuper A-kategóriás versenyek, ahol koreai és japán dzsúdósok is indultak, egyenként felértek egy-egy Eb-vel. Végül maradtunk az eredeti elképzelésnél, s biztos vagyok benne, hogy Sanyi, aki nem mellékesen a klubedzőm is, a legjobbat akarja a számomra. De megkérdeztem a korábbi edzőmet, Bíró Tamást is, és ő ugyancsak amellett volt, hogy ezen az Eb-n nem feltétlenül kellene elindulnom.

- Akkor mostanában már nem is lép tatamira?
- Dehogynem, a hét végén is, az osztrák csapatligában a Rapso Linz színeiben. Ez lesz itt az első fellépésem, és bevallom, tulajdonképpen semmit sem tudok erről a gárdáról, csak azt, hogy Hadfi Dani is itt szerepel. Rám egyébként nem a hatvanhat, hanem a hetvenhárom kilogrammban számítanak, és még itt is van egy kiló súlyengedmény. Mindez egyrészt könnyebbség számomra, mert nem kell lefogynom, viszont biztosan nehezebben boldogulok az ellenfeleimmel. Most éppen egy másik magyar érdekeltségű együttessel meccselünk, Bor Barnáékkal. Együtt is utazunk ki hárman, Barna kocsijával megyünk.

- A Bundesligában idén nem versenyez?
- De igen, az Abensbergben továbbra is számítanak rám. Ez a csapat már egészen más kategória, olyan, mint a fociban a Real Madrid. Az Európa-kupában, ami a Bajnokok Ligájának felelne meg, tavaly a második helyen végeztünk. S ami még a versenyeket illeti, az év végén elindulok a főiskolás világbajnokságon is, Koreában. Szóval, lesz azért még jó néhány kihívás a számomra. Ám most akadnak más, civil elfoglaltságaim is.

- Például?
- Másodéves vagyok a Testnevelési Egyetem szakedzői szakán, és keményem kell készülnöm a vizsgákra. Kettőn már túl vagyok, és jó lenne, ha az Európa-bajnokságig sikerülne végeznem valamennyivel. A suli persze nem új keletű téma, de van ilyen is: úgy döntöttem, hogy belevágok a házépítésbe, s így valamilyen szinten egy kis civil szférát is próbálok építgetni.

- Hol építkezik?
- Bár Kecskemét mellett is sok érv szólt, hosszas vacillálás után úgy határoztam, hogy Cegléden, ahol születtem. Nagyon közel áll hozzám ez a kisváros, rengeteg kellemes emlék fűz ide. S ezek sokat nyomtak a latban.

Fábik Tibor