Vágólapra másolva!

A LEN-elnök szerint ijesztő a margitszigeti helyzet

Ijesztőnek ítélte meg a margitszigeti uszodahelyzetet az Európai Úszó Liga, a LEN olasz elnöke, Bartolo Consolo, miután Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) első számú vezetőjének társaságában megszemlélte a nyári budapesti Európa-bajnokságra épülő komplexum munkálatainak állását.

Consolo péntek este landolt Ferihegyen, szombaton részt vett a hétvégén a Hilton szállóban ülésező LEN műugró-bizottság ülésén, majd a hazai úszószövetség elnökének, Gyárfás Tamásnak a kíséretében maga is ellátogatott a Margitszigetre. A LEN vezetője meglepődött az elétáruló kép láttán, jóllehet Gyárfás Tamás igyekezett megnyugtatni, hogy Demszky Gábor főpolgármester a hét közepén a helyszínen közölte a sajtóval, május végére kész lesz az uszoda, az illetékes hivatalok pedig a lehető leggyorsabban kiadják majd a használatbavételi engedélyeket.

"A LEN svéd főtitkára, Sven Folvik által kísért olasz sportdiplomata azt mondta, hogy riadt és szomorú is egyben, s abbéli kétségének is hangot adott, hogy egyáltalán készen lesznek-e az új medencék a július 26. és augusztus 6. között esedékes Eb-re, illetve az azt megelőző, júniusra tervezett próbaversenyekre" - tájékoztatott Gyárfás Tamás.

"Igyekeztem megnyugtatni az elnök urat, hivatkoztam a zöldekre, a dunai árvízre, az emiatt elhúzódó munkálatokra, de bevallom, hogy amikor a helyszínen jártunk, alig néhány ember dolgozott, s korántsem gőzerővel folyt az uszodaépítés, úgyhogy magam sem éreztem meggyőzőnek a bizonygatást, a magyarázkodásomat, mivel én is elbizonytalanodtam. Úgyhogy most imádkozunk, mert nagyon fel kell gyorsulnia a tempónak ahhoz, hogy a kivitelező legutóbbi ígérete szerint valamikor júniusban készen álljon a Széchy-uszodaegyüttes. Bartolo Consolóék legközelebb június 9-én jönnek újabb terepszemlére, addigra működnie kell, vagy legalábbis kellene az Eb budapesti színhelyének."

A LEN olasz elnöke árnyaltabban fogalmazott: "Azért látszik, hogy Magyarország közel van a mediterrán térséghez, elvégre nálunk, délieknél szokás, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Ezzel nincs is baj, mert ha kész lesz uszoda - és én úgy gondolom, bizonyosan kész lesz idejében -, akkor minden idők egyik legjobb Európa-bajnokságát rendezi meg Budapest, amely már eddig is rendkívül színvonalas eseményeknek adott otthont. Abban is biztos vagyok, hogy az Eb nagy lökést ad majd valamennyi vizes sportágnak Magyarországon, még több és több fiatal választja majd valamelyik szakágat."

Sven Folvik, az Európai Úszó Liga főtitkára Szakadáti László LEN-igazgatóval már szerdán a magyar fővárosba érkezett, és csütörtökön találkozott a magyar szervezőbizottság tagjaival. "Úgy gondolom, csodálatos Európa-bajnokságot látunk majd júliusban és augusztusban, mert biztos vagyok abban, hogy a létesítmények készen lesznek" - mondta Folvik. "Tudom, hogy az árvíz miatt kicsit késik az építkezés, de úgy gondolom, a látottak alapján nem kell aggódnunk. Ha bármi kétségem lenne, nem nyilatkoznék ilyen pozitív hangnemben, mert nem szokásom elkendőzni a véleményemet. Egyszóval meggyőződésem, hogy minden a legnagyobb rendben lesz: a szervezőkön semmi sem múlik, már eddig is kiváló munkát végeztek. Abban pedig szinte biztos vagyok, hogy a Balatonon minden idők legjobb hosszútávúszó kontinensviadalára kerül majd sor."

(MTI) / [origo]