Vágólapra másolva!
A Szocsiban zajló orosz Szuperliga negyedik fordulója után az első helyre rangsorolt Ural együttese vezet. Eddig három csapatgyőzelmet és egy döntetlent ért el, fél pont az előnye a Termosztepsz Szamara előtt. A címvédő Tomszk 400 gárdája egyelőre harmadik a 12 csapat körmérkőzéses küzdelmében, a Levon Aronyian vezette együttes egyszer vereséget  szenvedett.

Nagy taktikázás mellett zajlik a meglepetésekben is bővelkedő orosz csapatbajnokság. A meccspontok óvatosságra intik a nagymestereket, sok a döntetlen, a győzelmek nehéz csatákban születnek meg. A nagyágyúk közül nem mindenki játszik csúcsformában. A harmadik fordulóban az első helyre rangsorolt Ural csapata csak 3-3-at ért el a Lada Togliatti ellen. Ez elsősorban éltáblásuk, Alekszandr Griscsuknak a "bűne", világossal vesztett Jevgenyij Alekszejevtől, az egyenlítést jelentő győzelmet Alekszandr Malahov aratta.

A következő játéknapon meglepetést okoztak összeállításukkal, Griscsukot és a spanyol Alekszej Shirovot is pihentették a Juzsnij Ural elleni találkozójukon. A váratlan húzás bevált, az örmény Vlagyimir Akopjan legyőzte az exvilágbajnok Anatolij Karpovot, a két másik nyerés Alekszandr Motylev és a fehérorosz Alekszej Alekszandrov nevéhez fűződött. Az ötödik fordulóban az éllovas és a második helyezett, az izraeli Borisz Gelfand vezette Termosztepsz Szamara vív rangadót. A második fordulóbeli kisiklás után rendezte sorait a címvédő Tomszk 400 csapata, bár meglepetés Alekszandr Morozevics veresége a szlovák Szergej Movszeszjantól. A világranglistán nyolcadik Morozevics a német Arkadij Naiditsch elleni nyeréssel "vigasztalódott", 112 lépésben kényszerítette feladásra a tavalyi dortmundi szuperverseny győztesét.

A 3. forduló eredményei:
Moszkvai Sakkszövetség - Juzsnij Ural 3 - 3
Termosztepsz Szamara - Merija Moszkva 3,5 - 2,5
Ural - Lada Togliatti 3 - 3
(Griscsuk - Alekszejev 0 - 1, Malahov - Novikov 1 - 0)
Lagyja Kazany - Juniline Szamara 2,5 - 3,5
Tomszk 400 - Szentpétervár 3,5 - 2,5
(Aronyjan - Tivjakov 1 - 0, Morozevics - Movszeszjan 0 - 1)
Szaratov - Szaranszk 2,5 - 3,5

A 4. forduló eredményei:
Juzsnij Ural - Ural 1,5 - 4,5
(Karpov - Akopjan 0 - 1)
Termosztepsz Szamara - Moszkvai Sakkszövetség 3,5 - 2,5
Lada Togliatti - Lagyja Kazany 2,5 - 3,5
Juniline Szamara - Tomszk 400 2 - 4
(Ponomarjov - Aronyian döntetlen, Naiditsch - Morozevics 0 - 1)
Szentpétervár - Szaratov 3 - 3
Merija Moszkva - Szaranszk 3,5 - 2,5

A 4. forduló után a Szuperliga állása:
1.Ural 7 meccspont, 14,5 pont
2. Termosztepsz Szamara 7, 14
3. Tomszk - 400 6, 14,5
4. Szaranszk 5, 13
5. Lagyja Kazany 4, 12
6. Juzsnij Ural 4, 11
7. Moszkvai Sakkszövetség 3, 12
8. Merija Moszkva 3, 11,5
9. Lada Togliatti 3, 11
10. Szentpétervár 2, 11
11. Juniline Szamara 2, 10
12. Szaratov 2, 9,5

A május 20-án kezdődő torinói sakkolimpia előtt különösen érdekes figyelni a legjobbak formáját. Az első táblán eddig az ukrán Vaszilij Ivancsuk (Szaranszk) három döntetlen mellett egy győzelmet aratott, az izraeli Borisz Gelfand (Termosztepsz Szamara) kettőt remizett egyet nyert. A címvédő Tomszk 400 együttesében az örmény Levon Aronyian háromszor játszott, egy-egy vereség és nyereség a számláján egy remi mellett. Ötvenszázalékos az ukrán Ruszlan Ponomarjov (Juniline Szamara) is, egy nyerés, egy vesztés és két remi a számláján. Gyengélkedik Alekszandr Griscsuk (Ural), már kettőt vesztett egy remi mellett. Az azeri Tejmur Radzsabov (Lagyja Kazany) négy döntetlennel kezdett.

A második táblások versenyében egyelőre a spanyol Alekszej Shirov (Ural) 3 partiból veretlenül 2 pontot szerzett, a Tomszk 400 gárdájában Alekszandr Morozevics két nyerés mellett egyszer kikapott, az ukrán Szergej Karjakin (Juniline Szamara) kettőt remizett, honfitársa, Andrej Volokityin (Szaranszk) három remi mellett begyűjtött egy vereséget.