Vágólapra másolva!
Amíg Roger Federer idei második veresége (mindkettőt Rafael Nadaltól szenvedte el) után annak örül, hogy úgy érzi, egy lépéssel közelebb került a spanyol trónkövetelő legyőzéséhez és edzéssel készül tovább a Roland Garrosra, addig a salakkirály Barcelonában Björn Borgot készül leszorítani a képzeletbeli dobogó második fokáról. A katalánok ünneplik az ifjú bajnokot és búcsúztatják a versenyükön tizennegyedszer indult, de a héten profi pályáját befejező Albert Costát.

Egy spanyolnak gyakorlatilag kötelező elindulnia a barcelonai ATP GP-n. Az nem lehet kifogás, hogy túl sűrű a versenynaptár és két mesterállomás, Monte-Carlo és Róma között - alapvetően a párizsi csúcsra készülve - jó lenne egy kis szünet. Aki meg akarja hódítani a teniszvilágot, annak bírnia kell az effajta erőltetett menetet.

A 19 éves Rafael Nadal nem is csinál ebből gondot, tavaly ilyenkor már harminchat mérkőzés és három megnyert torna volt a lábában, mégis bámulatosan folytatta: veretlen maradt Barcelonában, Rómában és a Roland Garroson is. Ehhez képest az idén még 'csak' húsz meccsnél és két újabb serlegnél tart.

"Nagyon fontos egy ilyen győzelemmel kezdeni a salakos szezont. Federer ellen nyerni egyébként is mindig különleges érzés. Tavaly Párizsban, az elődöntőben talán nehezebben győztem, mint most. De azt nem hiszem, hogy komplexusa lenne, ha velem kell játszania. Azért még mindig ő a legjobb teniszező"- nyilatkozta még Monte-Carlóban Rafael Nadal, aki az adogatásával azért nem volt megelégedve, azt még javítani szeretné.

Lassan harmadik éve arról szól a férfi tenisz, hogy legyőzhető-e Roger Federer? A salakos szezonban viszont úgy szól ez a kérdés, hogy megállítható-e Rafael Nadal? Furcsa lehet a svájcinak, hogy egyelőre még ő is csak a megoldás keresésénél tart.

"Szeretek ellene versenyezni, játszani, élveztem a mostani csatánkat is, mert úgy érzem, több olyan kérdésre választ kaptam, amiket a salakos szezon előtt megfogalmaztam magamban. Azt, hogy mit tanultam, mire jöttem rá, nem fogom elárulni. Nem érdekel, hogy a statisztika azt mutatja, rengeteg ki nem kényszerített hibám volt. Tavaly a párizsi mérkőzésünk után pont az dühített, hogy sok ember úgy gondolta, túl kockázatos teniszt játszottam. Oda kell állni ellene a háló másik oldalára és megnézni, mi történik, ha valaki a biztonságra törekszik. Most mindenesetre okosabban játszottam, úgy, ahogy azt vártam magamtól és egy lépéssel közelebb kerültem hozzá, ami nagyon fontos. Lehet, hogy nem vagyok túl optimista, de hiszem, minél többet játszom ellene, annál jobban megismerem a játékát, és az egyszerűbbé teszi a dolgom. Ráadásul minden meccsel fejlődöm, nagy segítség vele mérkőzni, az később mások ellen is kamatozik Egy-egy vereség nem a világ vége, nem rombolja le az önbizalmam, továbbra is kétezer ponttal vezetek előtte a ranglistán és ez számít. Persze nem szeretnék még egyszer kikapni tőle egy Grand Slamen"- értékelt Roger Federer, aki legközelebb május 14-én Rómában mutathatja meg, mit tanult az idei második Nadal-leckéből.

A svájci tehát két hét versenyszünetet tart. Riválisa viszont nem engedhet meg magának egy rövid tavaszi vakációt. Ha a pálya mellett a ranglistán is izgalmassá akarja tenni kettejük küzdelmét, akkor mennie kell tovább. Lassan újabb rekordokat dönthet meg, feltéve, hogy bírja a menetelést. Jelenleg 43 sorozatban megnyert mérkőzésnél jár a salakon és egy barcelonai döntőbe jutással befoghatja az örökranglistán második Björn Borgot.

Nem lesz azért könnyű séta az út a fináléig, az elődöntőben valószínűleg a Guillermo Coria, Juan Carlos Ferrero kettősből próbálja majd megállítani az egyik. A címvédéssel pedig, egészen közel kerülne ahhoz, hogy megdöntse a legendás svédnek egy másik csúcsát. A huszadik születésnapja (június 3.) előtt még győzhet Rómában és Hamburgban, amivel tiniként tizenhét Grand Prix diadalt számolna. Borg, a maga idejében tizenhatig jutott és eddig senki nem szárnyalta túl.

Az idei 850 ezer euró összdíjazású Open Seat Godó egyik érdekessége, hogy itt vonul vissza a versenyzéstől a 30 éves Albert Costa. A kora alapján még játszhatna, de a 2002-es Roland Garros megnyerése óta nem tudta újabb egyéni serleggel gyarapítani gyűjteményét, és az egykori világ hatodik bajnokot ma a szerény 249. helyen jegyzik.

Barcelonában lakik, de nemcsak ezért kapott szabadkártyát a szervezőktől. "Nagyon nehéz volt meghozni ezt a döntést, kimondani, hogy vége. A terveimről csak annyit tudok mondani, hogy egy napon szeretnék a spanyol Davis-kupa-csapat kapitánya lenni és, ha meghívást kapok, szívesen játszanék az Merrill Lynch Tour of Champions versenyein, az öregfiúk között"- nyilatkozta Albert Costa, aki az első fordulóban visszavágott Vincent Spadea-nak a tavalyi Roland Garros vereségért. A harminckettő között nehezebb dolga volt, a nyolcadik kiemelt Dominik Hrbaty várt rá, ám ezt a feladatot is megoldotta.

Eredmények, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
Nadal (spanyol, 1.) - Lopez (spanyol) 6:4, 6:2
Stepanek (cseh, 4.) - Volandri (olasz) 3:6, 7:6 (7-0), 6:4
Robredo (spanyol, 6.) - Starace (olasz) 6:4, 6:0
Costa (spanyol) - Hrbaty (szlovák, 8.) 6:3, 7:5
Pastor (spanyol) - Gimeno-Traver (spanyol) 7:6 (7-5), 7:5
Karlovic (horvát) - Davigyenko (orosz, 2.) 6:7 (7-9), 7:5, 6:4
Nieminen (finn, 7.) - Kohlschreiber (német) 6:1, 6:2
Ferrero (spanyol, 10.) - Martin (spanyol) 6:4, 7:6 (7-1)
Koroljov (orosz) - Vicente (spanyol) 6:3, 6:0
Portas (spanyol) - Berdych (cseh, 9.) 7:6 (8-6), 6:3
Mathieu (francia) - Cuadrado (spanyol) 7:6 (7-4), 6:4

Siklós Erik