Vágólapra másolva!
Valamennyi szakág magyar képviselői egy-egy éremmel térhettek haza a vasárnap zárult moszkvai birkózó Európa-bajnokságról, s ezzel mindhárom szövetségi kapitány előzetes reményei megvalósultak, hiszen Komáromi Tibor, a kötöttfogásúak, Gulyás István, a szabadfogásúak és Vatai László, a nők szakvezetője is legalább egy dobogós helyezést várt.

Elégedett volt a piros-fehér-zöld küldöttséggel Hegedűs Csaba, a hazai szövetség (MÖSZ) elnöke is.

"A több hiányzó miatt nem a legerősebb csapat utazott el az orosz fővárosba, ráadásul az elmúlt időszak annyira kizsigerelte a magyar birkózósportot, hogy igazából az őszi világbajnokságot tartottuk elsősorban szem előtt. Ennek tükrében pedig úgy vélem, minden szakágban jól helytálltak versenyzőink" - mondta Hegedűs, aki egyben utalt arra, hogy különböző okok miatt két tavalyi világbajnoki ezüstérmes, a kötöttfogású Virág Lajos (96 kg) és Deák Bárdos Mihály (120) is kihagyta a versenyt.

A sportág hazai első embere természetesen külön méltatta a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájának új, mindössze 18 éves Európa-bajnokát, Lőrincz Tamást. "Az az igazság, hogy egy kicsit hezitáltunk azon, utazzon-e Tamás a kontinensviadalra, mert ugyan az év elejétől csodás eredményeket produkált, többek között a vb-bronzérmes Füredy Leventét is legyőzte, így a válogatottsága nem volt kérdéses, ám nem akartuk túlversenyeztetni, mert számára a júliusi, szombathelyi junior Eb az év fő versenye. Azzal a céllal vittük ki, hogy egy ilyen rangos viadalon beleszagoljon a levegőbe, kicsit körülnézzen a felnőtt mezőnyben. Mi tagadás, erősen túlteljesítette a várakozásokat" - fogalmazott Hegedűs, kiemelve, hogy Lőrincz a néhány éve alapított Mr. Tuss iskola neveltje: "Nagyon boldog vagyok, hogy négy és fél év után máris felnőtt Európa-bajnokot adott a magyar sportnak az iskola. Persze annyit még megjegyeznék, hogy hamarosan jönnek a többiek is."

Lőrincz Tamás mellett a nőknél a tavalyi budapesti világbajnokságon ezüstérmes Sastin Marianna, a szabadfogásúaknál pedig Hatos Gábor álhatott fel a kontinensbajnokság dobogójára, mindketten a harmadik fokra. A magyar küldöttségnek a három érmen kívül két ötödik helyezés is jutott Szerencse Mónika (63 kg) és az olimpiai bajnok, ám ezúttal 55 helyett 60 kg-ban indult kötöttfogású Majoros István révén.

(MTI)