Vágólapra másolva!
Bár a címvédő Berki Krisztián a legmagasabb pontszámmal került be a lólengés döntőjébe a voloszi tornász Európa-bajnokságon, vasárnap sajnos nem tudta megismételni a selejtezőbeli teljesítményét, s végül csak a negyedik helyen végzett. Az eredményhirdetéshez egyébként még úgy szólították, hogy ő az ezüstérmes.

A tavalyi debreceni Eb-n győztes Berki Krisztián a csütörtöki csapatversenyben - ahonnan a tornászok kvalifikálhatták magukat a szerenkénti döntőkbe - 15,800 pontot kapott a lólengés gyakorlatára, s a többiek ezt megközelíteni sem tudták. Két legnagyobb vetélytársaként a román Popescu 15,250, az olasz Busnari 15,225 pedig pontot érdemelt ki. A KSI 21 éves versenyzője vasárnap a sorsolásra sem panaszkodhatott, hiszen a nyolcas döntőben hetedikként szólították. S ráadásul addigra már a Popescu és Busnari is "elszállt", ezt szó szerint is értve, hiszen mindketten leestek a lóról. A román 14,425-et, az olasz csupán 13,775-et kapott.

Amikor Berki következett, hatalmas meglepetésre egy másik román versenyző, az a Koczi állt az élen 15,250-del, aki a csütörtökön a nyolcadik helyen még éppen becsúszott a fináléba. Berki tulajdonképpen egy "biztonsági" gyakorlattal is könnyedén győzött volna, de már az elején rontott, s ez a folytatásban kisebb-nagyobb hibák sorozatát vonta maga után. Bár a szerről nem esett le, a pontozók keményen büntették, csak 14,800-re értékelték, de ezzel is a második helyre került. S mivel az utolsó gyakorlatot bemutató német Spiridonov 14,775-et kapott, Berkit az eredményhirdetéshez úgy szólították, hogy ő az ezüstérmes.

Ám mielőtt az érmeket átadták volna, a rendezők váratlanul szóltak neki, hogy hagyja el a pódiumot. Versenyzőnk először nem is értette, hogy mi történt, csak azt látta, hogy Koczi kapja az aranyérmet, Spiridonov az ezüstöt, az ukrán Suprun a bronzot, ő pedig csak negyedik lett. Mint utóbb kiderült, az ukránok óvtak, arra hivatkozva, hogy Berki hogy többet hibázott, mint amennyi pontot levontak tőle. A versenybírói bizottság helyt adott az óvásnak, Berki pontszámából további két tizedet levontak, így hivatalosan 14,600-del csak a negyedik helyen végzett.

"Nagyon le vagyok törve. A gyakorlatom elején rosszkor kezdtem az orosz fordulatot egy kápán, vállal indítottam, a lábam lemaradt, alig tudtam magam megtartani. Ettől kezdve végig csak azzal foglalkoztam, hogy egyáltalán fennmaradjak a lovon, nehogy leessek. Így több elemet is terpesztett lábbal hajtottam végre. Ezt a gyakorlatot nem sokszor rontottam el, most sajnos igen. De én is ember vagyok, ez benne van a sportban. Idén még előttem van két Világkupa-verseny, illetve a világbajnokság, tovább kell lépnem" - mondta el szomorúan Berki Krisztián, aki nem tagadta, az is érzékenyen érintette, hogy a hibái ellenére sokáig úgy tűnt, ezüstérmet nyert, de végül lemaradt a dobogóról.

A magyar csapat még a délelőtt a juniorok versenyében további két negyedik helyezést szerzett, Kentner Gábor ugrásban, Duka Artúr nyújtón maradt le ugyancsak kevéssel az éremről.

"Nem volt túl szerencsés napunk, számunkra ez a negyedik helyezések napja. Nagyon sajnálom Berkit, hiszen magasan az ő gyakorlata a legerősebb. Összességében a csapat kilencedik helyével elégedett vagyok. Sajnos, az most sovány vigasz, hogy csapatban Európában mi voltunk a legjobbak a lovon, hiszen ezért nem adnak érmet" - nyilatkozta az Eb végeztével Fazakas Csaba szövetségi kapitány.

Fábik Tibor