Vágólapra másolva!
A számára balul sikerült múlt heti Európa-bajnokság után Berki Krisztián a genti tornász Világkupa szombati selejtezőjéből a második helyen került be a vasárnapi döntőbe, csak a világbajnok kínai Hsziao Csin előzte meg. Az igazi meglepetést azonban a másik magyar induló szolgáltatta, Hidvégi Vid a harmadik legmagasabb pontszámmal lett finalista.

A lólengés világbajnoka, a kínai Hsziao Csin idén most először jött át Európába versenyezni, s rögtön elkápráztatta a nézőket és a pontozókat is. A selejtezőben a gyakorlata 16,000 pontot ért, s amióta az új szabályrendszer van érvénybe, a szeren ilyen magas pontszámot még senki sem kapott. Viszonyításképpen: a cottbusi Világkupán Berki Krisztián 15,575-tel, a voloszi Eb-n a román Koczi 15,250-nel nyert. A genti selejtezőben Berki 15,200-zal a második, Hidvégi Vid 14,800-zal a harmadik helyen kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe.

A múlt heti Európa-bajnokságon címvédőként indulva csak negyedik helyen végzett Berki most két tartáshibával mutatta be gyakorlatát, edzője, Kovács István szerint ennél többre képes. Mindenesetre a tréner már ennek a gyakorlatnak is örült, hiszen hat nappal a viszontagságos Eb után (rontott gyakorlat a fináléban, először mégis második hely, majd óvás után búcsú az éremtől...) nagyon féltette tanítványát.

"Már az indulás előtt is azt mondtam, ez a viadal arra lehet jó, hogy Krisztián visszaszerezze az önbizalmát. Talán most a kvalifikáció után helyrebillent egy kicsit, és még jobbat produkál a fináléban. S ha minden jól megy, vasárnap két dobogósunk is lehet" - nyilatkozta Kovács István.

"Nem vagyok teljesen elégedett magammal, de az már egy lépés előre, hogy legalább így bemutattam a gyakorlatomat. A fináléban szeretnék hibátlanul teljesíteni, s majd meglátjuk ez mire lesz elegendő. A kínai fiúnak nagyon erős gyakorlata van, de ezzel nem foglalkozom" - mondta el Berki Krisztián.

A selejtezőben remekül teljesített a junior Eb-ezüstérmes Hidvégi Vid, aki egy hete már a felnőttek között indulva lett kilencedik a kontinensbajnokságon, s így Voloszban a döntőben első számú tartalék volt. Szombaton hibátlanul mutatta be gyakorlatát, s úgy jutott be a döntőbe a harmadik helyen, hogy Kovács István szerint alacsonyabb pontszámot kapott annál, mint amit érdemelt volna.