Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki bronzérem átadásával kezdődött a súlyemelők szombati közgyűlése: Tancsics László vehette át utólag a lengyelországi Eb-n kiérdemelt medálját a Magyar Sport Házában.

Az 56 kilós versenyző technikai hiba miatt jutott hozzá megkésve a jogos elismeréshez - amelyet szakításban szerzett ezüstje mellé nyert -, ugyanis csak hazautazása után derült ki, hogy az örmény Arszen Tamrazjan szabálytalan negyedik gyakorlatával került eléje.

A bronzérmet és a vele járó míves vázát Wladislawowóból hazahozó Szalai György szövetségi kapitány ráadásul egy kulisszatitokról is fellebbentette a fátylat: Tancsics sérülten - részleges combizomszakadással - vállalta a versenyzést az Eb-n, ami sportemberi nagyságát dicséri.

Tancsics sikerére nagy szüksége is volt a 2004-es athéni olimpia doppingvétségei miatt nehéz helyzetbe került, súlyosan negatív megítélés alá eső magyar súlyemelősportnak. Ez a gondolat felbukkant Kamuti Jenőnek, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának hozzászólásában is, aki előrebocsátotta: a magyaroknak akkor lesz ismét esélyük külföldi vetélytársaikkal szemben, ha a feltételek megközelítőleg egyenlőek.

A MOB - hangoztatta - erkölcsi és lehetőség szerint anyagi támogatást is nyújt a megújult, fiatal vezetéssel működő szövetség munkájához. További esélyt kínálhat az újbóli eredményességhez, ha a nemzetközi doppingellenőrzések szigorúak lesznek, és a tisztán versenyző magyarok riválisaira is átfogóan kiterjednek. Kamuti szerint "a sok-sok vihar után megvan a jövőbeli sikerekhez vezető alap, s a sportág felkapaszkodik a mélyből".

Fehér Tamás MSSZ-elnök még egyértelműbben nyilatkozott: "Az elmúlt időszak jószerével csak a doppingról szólt, most jutottunk el oda, hogy kicsit fellélegezhetünk, hogy szalonképessé vált a magyar súlyemelés." A sportvezető hozzáfűzte: a magyar súlyemelésnek nem lehet újabb doppingesete, mert az a sportág végét jelentené, és nemzetközi ellehetlenüléséhez vezetne. "Nincs más út, csak a tiszta felkészülés és versenyzés" - fogalmazott.

A nyugodt, békés hangulatú közgyűlésen - amelyen vita nélkül elfogadták az elnökség beszámolóját a 2005-ös év munkájáról, a pénzügyekről és a szakmai tervről - megjutalmazták a sportági legjobbakat, négyen pedig életműdíjat kaptak: a súlyemelés mindkét magyar olimpiai bajnoka, Földi Imre és a betegeskedő Baczakó Péter, továbbá utóbbi mestere, Pál József és a szombathelyiek egykori klasszisa, a világbajnok Tóth Géza.