Vágólapra másolva!
Az olimpiai bajnoki címvédő magyar férfivízilabda-válogatott és egyik legfőbb riválisa, a horvát csapat július 26-i barátságos mérkőzése is szerepel a budapesti úszó Európa-bajnokság kísérőeseményei között.

A két mester, Kemény Dénes és Ratko Rudic együttesének margitszigeti pólós csatáját az Eb nyitónapjának estéjén, a tervek szerint 20 órától bonyolítják le, az ünnepélyes megnyitót követően, amelynek részleteiről is szó volt a hazai rendezésű kontinensviadal szervezőinek keddi összejövetelén.

Gyárfás Tamás elnök elmondta, hogy a mintegy félszáz országot képviselő úszók - köztük Kovács Ágnes, Cseh László, Gyurta Dániel és a többi honi kiválóság - vetélkedésének július 31-i rajtja előtt, a műúszóprogram végéhez csatolva, további színesítő elemként kap helyet a Magyarország-Németország válogatott férfivízilabda-mérkőzés is, jelesül 29-én, este 8 órától. Ezt is, akárcsak a magyar-horvát meccset, már az új nagymedencében rendezik.

Az első napon, a nyitóceremónián hangzik majd fel hivatalosan első ízben az Eb dala a népszerű NOX együttes előadásában, s az ünnepség közreműködőinek sorában többek között a magyar úszósport rég- és közelmúltjának, illetve jelenének megannyi klasszisa is felbukkan. A július 26-tól augusztus 6-ig tartó Eb-t Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitja meg.

A földrészközi csúcsesemény nyitónapján a műúszók avatják fel a lassan épülő s június legvégére talán valóban véglegesen kész úszókomplexum kisebbik medencéjét, miközben ugyancsak július 26-án a nyíltvízi úszók kontinensviadala is elkezdődik a Balatonon, a férfi 10 és a női 5 kilométeres versennyel, utóbbi táv mezőnyében Kovács Rita személyében feltétlenül magyar dobogóesélyessel.

A remények szerint az úszók július első két napjára meghirdetett Budapest-bajnokságán a magyar Eb-szereplők ha megkésve is, de tesztelhetik-kipróbálhatják az új, 50 méteres, 10 pályás medencét, amelyben aztán a hónap végétől hét napon át zajlik majd az Európa-bajnokság. Amely iránt változatlan az érdeklődés, és elsősorban a németek részéről indult meg a jegyfelvásárlás, akik az úszó-Eb-t össze kívánják kötni az augusztus első hétvégéjén esedékes Forma-1-es Magyar Nagydíjjal.