Vágólapra másolva!
Mint ismert, október 8-án Debrecenben rendezik meg a 20 kilométeres utcai futó világbajnokságot, de a hajdúsági megyeszékhely már egy 2007-es atlétikai világversenyre is készül: jövő nyáron, július 12. és 15. között az Oláh Gábor utcai stadionban kerül sor a 23 éven aluliak Európa-bajnokságára.

A négynapos Eb-n várhatóan több mint negyven nemzet atlétái indulnak, s a delegációk létszáma az ezerkétszáz főt is meghaladhatja. A várható színvonallal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a női atlétika jelenlegi legnagyobb sztárjai közül az orosz Jelena Iszinbajeva és a svéd Carolina Klüft is az U23-as Eb megnyerése után lett rövid időn belül olimpiai bajnok rúdugrásban, illetve hétpróbában.

Az már eldőlt, hogy a csapatok többségét az Oláh Gábor utcai pályától sétaútnyi távolságra található egyetemi Campus Hotelben helyezik el, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) "főhadiszállása" ugyanakkor a néhány hét múlva nyíló Hotel Lycium lesz.

Több mint egy esztendővel az Eb előtt a hét közepén az EAA kijelölt delegátusai Debrecenbe látogatva ismerkedtek meg a kontinensbajnokság színhelyeivel. A kétnapos tanácskozás keretében az európai szövetség képviselői, élükön a szervezési delegátus dr. Schulek Ágoston alelnökkel és Karel Pilny pénztárossal a legapróbb részletekre kitérő tájékoztatást adtak a házigazdáknak az EAA rendezési követelményrendszerével kapcsolatban. S egyúttal bemutatták azokat a kollégáikat, akik mostantól a jövő júliusi rajtig folyamatosan rajta tartják a szemüket az előkészületeken és tanácsadóként is segítik magyar partnereiket.

Az EAA-csapat egyik illusztris alakja a portugál Jorge Salcedo, aki 1995 óta immár a hatodik magyarországi atlétikai világ-, illetve Európa-bajnokság szervezésében működik közre, s akit a világ egyik legnagyobb tapasztalatú technikai delegátusaként tartanak számon. Debrecen ékszerdobozként emlegetett atlétikai stadionja egyébként öt évvel ezelőtt a 160 ország fiataljait felvonultató ifjúsági világbajnoksággal nyitotta meg kapuit.

Az U23-as Eb szervező bizottságának elnöke Kósa Lajos, a házigazda város polgármestere, társelnöke pedig Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. A mindennapi feladatok megoldása az Orendi Mihály ügyvezető elnök irányítása alá tartozó csapat tagjaira vár, amelynek soraiban tanácsadóként segédkezik id. Mátraházi Imre, aki már az 1966-os budapesti Eb szervező bizottságában is kulcsszerepet töltött be.