Vágólapra másolva!
Tizenegy cselgáncsozó képviseli a magyar színeket az Európa-bajnokságon, amelyre péntektől vasárnapig kerül sor a finnországi Tamperében.

"Mondhatom azt, hogy a felkészülésünk majdnem tökéletesen sikerült. Talán a véghajrában volt annyi problémánk, hogy megfelelő masszőr nélkül versenyzőket senki sem gyúrta át rendesen. Az izmok lazítása pedig nagyon fontos egy ilyen megmérettetés előtt, de remélem a jövőben mindez változni fog. Mindezt leszámítva a fiúk hozzáállásával maximálisan meg vagyok elégedve" - nyilatkozta Nagysolymosi Sándor férfi szakágvezető.

- Ha listát végignézzük, megállapítható, viszonylag fiatal csapat utazik Tamperébe.
- Való igaz, bár ez nem jelenti azt, hogy ne lennének rutinos versenyzők a válogatottban. Ha a neveken egyesével végigszaladunk, akkor a 60 kilogrammban Burján László pontszerzésre esélyes, akárcsak Neu Gábor a 66-osok között. Braun Ákos a tavalyi év nyerőembere éremeséllyel utazik Finnországba, ifjabb Nagysolymosi Sándor 81 kilóban pontszerző lehet. A legfiatalabb indulónk Farkas Bálint, aki a juniorkorúak között már bizonyított, remélem a felnőttek között is megmutatja mire képes, míg a 100 kilogrammos Hadfi Dániel és a nehézsúlyban Bor Barna szintén felállhat a dobogóra. Ebből is látszik, jó a csapatunk, mégis azt mondom egy érem és egy 5. hely megszerzése lehet a reális cél. Természetesen nem fogok haragudni, ha mindezt túlteljesítjük.

- Van egy nagy hiányzó: Ungvári Miklós. Ő miért nem kapott helyet a válogatottban?
- A tavalyi esztendőben nagyon szépen szerepelt Miklós, aki rendre éremmel tért haza a nemzetközi versenyekről. Pozitívum, hogy akaraterejének köszönhetően, hol egy vírusos torokgyulladással kellett versenyeznie, hol pedig motorbalesetét követően agyrázkódással készült a viadalokra, de ettől független mindenhol érmet nyert. Iidén abban maradtunk, hogy regenerálódik, de ez nem jelenti azt, hogy az A kategóriás versenyeken ne indulna. Tavasszal három versenyen vett részt és ebből az egyiken aranyérmes lett, míg kétszer bronzérmet akasztottak a nyakába. Ungvári Tamperébe is velünk utazik, és többek között kamerázni fogja az Európa-bajnokság mérkőzéseit, illetve segít nekem a versenyzők csatái előtt a mentális felkészítésében. Most ő lesz a csapat Jolly Jokere! A többiek, pedig remélem, majd ászként szerepelnek a tatamin.

A nők felkészülését irányító Csák József ugyancsak érmes reményekkel vág neki az útnak együttesével: "Perge Ilona, Baczkó Bernadett, Szabó Birgitta, Mészáros Anett, illetve a Perge tartalékaként velünk tartó Csernoviczki Éva egyformán képes a dobogós helyre, de a tapasztalatok alapján jó, ha ebből egy érem összejön. Ennyivel elégedett is lennék."

A két kapitány joggal lehet büszke csapatára, mivel a magyarok a 10 tavaszi Vk-viadalon összesen 23 érmet nyertek. A dobogó legfelső fokára állhatott Baczkó Bernadett (Hungária-kupa), Bejczi Zsuzsanna (Bukarest), Perge Ilona (Moszkva) és Ungvári Miklós (Moszkva), második lett Szabó Brigitta (Hungária-kupa, Varsó, Róma) és Csizmadia Zoltán (Rotterdam), míg bronzot szerzett Ungvári Miklós (Moszkva, Hamburg), Burján László (Leonding), Neu Gábor (Leonding, Rotterdam), Braun Ákos (Leonding), Hadfi Dániel (Leonding, Prága, Rotterdam), Csizmadia Zoltán (Leonding), Bor Barna (Rotterdam), ifj. Nagysolymosi Sándor (Rotterdam), Mészáros Anett (Hungária-kupa), Baczkó Bernadett (Moszkva) és Csernoviczki Éva (Varsó).

A tamperei Eb-n 37 nemzet 302 dzsúdósa lép tatamira. A rendező ország kedves emlékeket ébreszthet a magyarokban, ugyanis legutóbb, az 1989-es helsinki kontinenstornán egy ezüst- (Hajtós Bertalan, 71 kg) és két bronzéremmel (Csák József, 65 és Zsoldos Zsolt, 78) tértek haza.

A tamperei Eb-csapat, férfiak:
60 kg: Burján László (UTE)
66 kg: Neu Gábor (Honvéd-Kipszer)
73 kg: Braun Ákos (Paksi Atomerőmű SE)
81 kg: ifj. Nagysolymosi Sándor (Kecskeméti JC)
90 kg: Farkas Bálint (Honvéd-Kipszer)
100 kg: Hadfi Dániel (TFSE-Honvéd-Kipszer)
+100 kg: Bor Barna (Paksi Atomerőmű SE)

nők:
48 kg: Perge Ilona (Kecskeméti JC), tartalék: Csernoviczki Éva (Tatabánya-Hermann DSE)
57 kg: Baczkó Bernadett (KSI)
63 kg: Szabó Brigitta (Tatabánya-Hermann DSE)
70 kg: Mészáros Anett (Paksi Atomerőmű SE)

Tomka Tivadar [origo] / (MTI)