Vágólapra másolva!
Negyvenegy országból több mint 1600 versenyzőt neveztek eddig az úszók, a műugrók, a műúszók és a nyíltvízi úszók július 26. és augusztus 6. közötti, magyarországi Európa-bajnokságára. A létszám még nőhet, hiszen további jelentkezéseket is elfogadnak, gyakorlatilag az Eb-nyitány előtti legutolsó pillanatig - hangzott el a szervezőbizottság Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján, amelyen a Balatonfűzfőn edzőtáborozó válogatott tagjai is részt vettek.

A hétvégéig 17-en készülnek együtt a legjobbak közül, s amint azt a "húzónevek", az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kovács Ágnes és a vb-t, Eb-t nyert, ötkarikás bronzérmes Cseh László elmondták, nagyon fárasztó, ám igen hasznos felkészülési időszakon vannak túl. Ráadásul az edzőtábort követően, az Eb előtt több nemzetközi viadalon is indulnak még, hogy minél jobb formában szerepelhessenek a margitszigeti kontinensviadalon.

Kiss László szövetségi kapitány 3-4 aranyérmet remél az úszóktól, mindenek előtt Csehtől és az olimpiai ezüstérmes Gyurta Dánieltől, s további 3-4 medálban is bízik Kovács Ágnes mellett Boulsevicz Beatrixtól, Jakabos Zsuzsannától, Hosszú Katinkától és Lipcsei Krisztinától. Budapesten minden idők legnépesebb, 56 fős úszócsapata áll rajthoz, mivel az európai szövetség (LEN)először engedte meg számonként négy versenyző indítását.

A margitszigeti Eb-n az úszók mellett 11 tagú magyar műúszócsapat is szerencsét próbál, mind a négy számban - egyéniben, párosban, csapatban és kombinációban - lesz szereplő, s a szakmai vezetés már azzal beérné, ha valamelyikük beverekedné magát a legjobb 12 közé. A mű- és toronyugrók válogatottját 8 versenyző alkotja, s főképpen Barta Nóra és Hajnal András reménykedhet a dobogóban.

A hosszútávúszók, avagy új elnevezéssel nyíltvízi úszók a Balaton vizében vetélkednek július végén, és a többnyire saját költségen készülő magyar maratonisták az almádi tószakaszon igazolhatják, hogy megérdemelnék a nagyobb támogatást. Ami biztos: a nyolc női és nyolc férfiversenyzőből álló Eb-keretből a korábbi kétszeres Európa-bajnok Kovács Rita számít a legfőbb esélyesnek. Visszatérésével rengeteget nyert a szakág, s a tapasztalt versenyző a Balatonon tovább gyarapíthatja éremgyűjteményét akár mind a három távon: 5, 10 és 25 kilométeren egyaránt.