Vágólapra másolva!
Csütörtökön helyi idő szerint 16 órakor megérkezett Finnországba a magyar cselgáncsküldöttség első fele a péntektől vasárnapig tartó tamperei Európa-bajnokságra.

A helsinki repülőtéren busz helyett csak az ilyenkor szokásos hűvös, esős időjárás fogadta a delegációt, ugyanis a takarékos szervezők előre jelezték a magyar szövetségnek, hogy nem tudnak transzfert biztosítani a főváros és a Miskolccal testvéri kapcsolatokat ápoló Tampere közti 173 km-es távolság áthidalására. A szövetség ezért az utolsó pillanatban két kisbuszt bérelt ki - a busás felár ellenére sofőr nélkül - a két szakágvezető, Nagysolymosi Sándor és Csák József ült be a volán mögé, és szállította a versenyzőket, illetve a 8 fős kíséretet az ország harmadik legnagyobb településére. Ez utóbbi kitétel nem véletlen, ugyanis 378 fő/km2-es népsűrűségével az Európai Unió normái szerint nem minősülhet városnak, noha lakossága a környező agglomerációval együtt eléri a 300 ezret.

Az 1779-ben, III. Gusztáv svéd király által még Tammerfors néven alapított ipari központot - amelyet "észak Manchesterének" és újabban "finn szilíciumvölgynek" is titulálnak - élénk sportélet jellemzi: a helyi futballcsapat megnyerte a 2001-es bajnokságot, míg a Tappasa és az Ilves az ország legsikeresebb jégkorongklubjai közé tartoznak. Nem véletlen tehát, hogy a dzsúdós seregszemlét éppen a hokimeccseknek otthont adó Ice Hallban rendezik.

Ami a magyarok esti programját illeti, akkreditáció és mérlegelés után a fogyasztásra "kárhoztatottak" még futóedzésen vesznek részt, a többiek pedig a négycsillagos Scandic Hotelben pihennek rá a következő napok megpróbáltatásaira.

A felsőbb súlycsoportokban szereplő ifj. Nagysolymosi Sándor (81 kg), Farkas Bálint (90), Hadfi Dániel (100) és Bor Barna (+100) pénteken csatlakozik a társasághoz. Mivel a szakágvezetőktől az orvosig mindenkit a tatamik mellé szólít a kötelesség, egyelőre bizonytalan, hogy ki megy vissza értük kisbusszal a helsinki repülőtérre...