Vágólapra másolva!
A 73 kg-ban címvédő Braun Ákos és a 60 kg-os Burján László kilencedikként, Neu Gábor (66) és Perge Ilona (48) pedig helyezetlenül zárt a tamperei cselgáncs Európa-bajnokság nyitónapján.

A világbajnok paksi klasszis az észt Rothberg elleni sikeres bemutatkozását követően a fehérorosz Szjamjonauval találkozott. Hamarosan már két kokánál tartott, és kézben tartotta a mérkőzést, ám ellenfele 1:46 perccel a vége előtt egy váratlan dobásra ippont kapott.

Mivel a fehérorosz később bejutott az elődöntőbe, "magával vitte" Braunt a vigaszágra. Ott előbb nagy csatában, egy kokával verte az örmény Grigorjant, majd következett a tavalyi vb-döntő ismétlése az olasz Bruyere ellen. Az öt perc során egyik dzsúdós sem mutatott be értékelhető támadást, így jöhetett az aranypontig tartó ráadás. Ebben egy perc elteltével a magyar kiválóságot intették meg, az olasz pedig a kapott kokával nyert.

Az újpesti Burján a görög Alekszanidisz elleni győzelme után a portugál Cardosóval került szembe, akit rögtön a meccs elején megintettek passzivitásért. Ezután viszont riválisának a pillanatai következtek: előbb átforgatással jukót ért el, majd egy véleményes dobásért kapott ipponnal véget vetett a küzdelemnek. A nézőtéren többen meglepődtek az ítélet láttán, ám az oldalbírók nem jeleztek ellenvetést. Így a 60 kg-os magyar - miután Cardoso a folytatásban kikapott - egy sikerrel kilencedik lett.

Nem járt szerencsével a honvédos Neu sem, akit első meccsén vazarit érően dobott el Bengtsson, és bár a svédet a hajrában egyszer megintették passzivitásért, de ez már nem befolyásolta a csata kimenetelét. Ráadásul a skandináv a következő körben kiesett, így Neu nem léphetett tovább a vigaszágra.

Ugyanígy járt Perge is, akinek bemutatkozó mérkőzése gyorsan eldőlt, miután a lengyel Pulkosnik egy perc alatt jukót és vazarit érően is földre vitte őt, aztán a folytatásban a magyar versenyző legyőzője is elbúcsúzott. A négy közül tehát egy magyar sem szerepelhet a helyi idő szerint 16 órakor kezdődő éremcsatákban.

Szombaton, az Eb második napján Baczkó Bernadett (57), Szabó Brigitta (63), ifj. Nagysolymosi Sándor (81) és Farkas Bálint (90) lép tatamira.