Vágólapra másolva!
Baczkó Bernadett (57 kg) az 5., Szabó Brigitta (63) a 7. helyen végzett, míg ifj. Nagysolymosi Sándor (81) és Farkas Bálint (90) egy-egy vereséggel kiesett a tamperei cselgáncs Európa-bajnokság második napján.

A szegényes hírverés dacára egyre népszerűbb a tampereiek körében a városszéli jégcsarnokban zajló cselgáncs Európa-bajnokság. A nyitónapi visszafogott érdeklődés után szombatra már csak a kanyarokban akadtak üres széksorok, ami kiváltképp becsülendő annak ismeretében, hogy a helybélieknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a dzsúdós élményért. A legolcsóbb, 40 eurós (10 400 forint) napijegy ugyanis még a közismerten drága Finnországhoz képest is borsosnak számít, a tatamikhoz közelebbi plüssszékekért viszont már 50 eurót kell fizetni. A bérletesek sem spórolnak sokat, hiszen a háromnapos belépő is 100-120 eurót kóstál (26-31 ezer forint), ehhez járul még igény esetén az 5 eurós (1300 forint) sonkás szendvics és az ugyanennyibe kerülő üdítő.

A szervezők ugyanakkor szívélyesek és nagylelkűek, nemcsak a publikummal, hanem a hivatalból jelenlévőkkel is. A nyakbavalók tulajdonosai ugyanis - azok színétől függetlenül - szabadon mozoghatnak a sajtószobától a VIP-termen át a küzdőtér mellett guggoló-ordító edzőkig, elvegyülhetnek a bemelegítésnél egymást földhöz csapkodó versenyzők között, de még a zsűriasztaloknál is csak segítőkész pillantásokat kapnak. A média képviselői számára - érthető büszkeségből - az aréna szívében rendeztek be központot a helyi két hokicsapat kupái és serlegei között, s a rendezők mindegyik történetéről örömest tartanak pár perces kiselőadást...

Péntek este a legkülönfélébb módokon érkezett meg a Bor család az Eb helyszínére. A tavaly Hungária-kupa-győztes és Eb-ötödik Barna - aki vasárnap a +100 kg-ban lesz érdekelt - választotta a legegyszerűbb közlekedési módot: Farkas Bálinttal, ifj. Nagysolymosi Sándorral és Hadfi Dániellel együtt repülővel jutott el Helsinkibe, ahova Csák József női szakágvezető ment el kisbusszal, és szállította őket a 173 km-re lévő iparvárosba.

"Holnap mindenkit szétszedek. A moszkvai Világkupa-versenyen a világ- és Európa-bajnok orosz Mihajlin is csak aranyponttal tudott legyőzni, és még el sem fáradtam ellene" - mondta a szemlátomást kirobbanó formában lévő paksi tehetség a nézőtéren.

Édesapjának, a mindig mosolygós Bor Lajosnak és képzőművész nővérének, Nórának valamivel tovább tartott a túra, ugyanis szerdán kocsiba ültek, és váltott vezetéssel tették meg a több mint kétezer kilométeres utat Skandináviába.

"Harminckét órát autóztunk, közben Lengyelországban és Lettországban is megálltunk kicsit körülnézni. Az észteknél csak lépésben tudtunk haladni útfelbontás miatt, aztán végre jött a tengeri átkelés. Eredetileg azt terveztük, hogy felrakjuk a kocsit hajóra, mi pedig a menetrend szerinti helikopterrel jövünk Finnországba, ez azonban végül nem jött össze, így maradt a komp" - mesélte az apa, aki tavaly a rotterdami Eb-re is elkísérte fiát. Akkor jó ómennek bizonyult, hiszen Barna ötödikként épphogy lemaradt a dobogóról...

Ami pedig a szombati legjobb magyar eredményt illeti: Baczkó Bernadett (57 kg) alulmaradt a bronzcsatában, így ötödikként fejezte be szereplését az Európa-bajnokságon.

Az idei Hungária-kupa győztese a nála csaknem egy fejjel magasabb és jóval rutinosabb osztrák Sabrina Filzmoserrel került szembe a vigaszág zárómérkőzésén. A világ- és Európa-bajnoki harmadik rivális 2:46 perccel a vége előtt mutatta be első veszélyes akcióját, amikor leszorította a KSI sportolóját. Már-már eldőlni látszott a meccs, ám a magyar dzsúdós 20 másodperc elteltével bravúrosan kijött az ölelésből, Filzmoser viszont így is vazarit kapott. A hátralévő időben már csak eredménytelen földharcot láthatott a közönség.

"A német lány elleni hosszabbításos meccs után még maradt bennem szusz, pedig korábban a spanyol Fernandez is kifárasztott. Ma ellenfelem rutinja döntött, a földön jobban oda kellett volna figyelnem. Első felnőtt világversenyemhez képest azt hiszem, nem szerepeltem rosszul" - nyilatkozott a Baczkó.

A 63 kg-osok között versenyző Szabó Brigitta szombaton a hetedik helyen végzett, míg ifj. Nagysolymosi Sándor (81) és Farkas Bálint (90) egy-egy vereséggel kiesett. Vasárnap, az utolsó versenynapon a magyarok közül Hadfi Dániel (100 kg), Bor Barna (+100) és Mészáros Anett (70) lép tatamira.

A szombati érmesek:
férfiak, 81 kg:
1. Sjarhej Sundzikau (Fehéroroszország)
2. Giuseppe Maddaloni (Olaszország)
3. Sergei Aschwanden (Svájc) és Guillaume Elmont (Hollandia)
ifj. Nagysolymosi Sándor helyezetlen

90 kg:
1. Ivan Persin (Oroszország)
2. David Alarza (Spanyolország)
3. Winston Gordon (Nagy-Britannia) és Roberto Meloni (Olaszország)
Farkas Bálint helyezetlen

nők, 57 kg:
1. Barbara Harel (Franciaország)
2. Kifajat Gaszimova (Azerbejdzsán)
3. Isabel Fernandez (Spanyolország) és Sabrina Filzmoser (Ausztria)
...5. Baczkó Bernadett
63 kg:
1. Sarah Clark (Nagy-Britannia)
2. Lucie Decosse (Franciaország)
3. Ylenia Scapin (Olastország) és Elisabeth Willeboordse (Hollandia)
...7. Szabó Brigitta