Vágólapra másolva!
A hagyományoktól eltérően hétfő helyett már vasárnap elrajtolnak a főtáblás küzdelmek az év második Grand Slam-tornáján, a francia nyílt teniszbajnokságon. A világhírű Roland Garroson, a nemhivatalos salakpályás világbajnokságon idén egyetlen magyar játékos, Czink Melinda próbál szerencsét a 128-as elitmezőnyben.

A világranglista 85. helyén álló Czink kedden gyomorpanaszai miatt feladta nyitófordulóbeli mérkőzését az isztambuli viadalon, három napig infúziót is kapott, de mostanra nagyjából felépült. A magyar teniszezőnő a selejtezőből főtáblára jutott német Sandra Klösellel (110.) találkozik elsőként. A 27 éves Klösel harmadszor szerepel főtáblán a Roland Garroson, 1998-ban az első, tavaly a második fordulóban búcsúzott. A 24 esztendős Czink 2004-ben volt főtáblás, de az első körben kiesett, mivel a spanyol Virginia Ruano-Pascualtól két szettben kikapott.

A 2004-ben első, tizedik helyen kiemelt orosz Anasztaszja Miszkina tavaly már az első körben búcsúzott, s ezúttal sem igazán tartozik a favoritok közé. Annál inkább esélyes a végső győzelemre a címvédő belga Justine Henin-Hardenne, aki úgy véli: élete legjobb formájában érkezett Párizsba. A tavalyi fináléban az ezúttal távolmaradó francia Mary Pierce-t 62 perc alatt lesöprő klasszis legnagyobb ellenfele várhatóan honfitársa, Kim Clijsters, valamint a világranglista-vezető Amélie Mauresmo lesz. Nem szabad ugyanakkor elfelejtkezni a tavasszal szenzációsan szerepelt orosz Nagyja Petrováról, valamint a hároméves kihagyás után idén visszatért, és a múlt héten Rómában tornát nyert svájci Martina Hingisről sem.

A férfiaknál mindenki a tavalyi bajnok Rafael Nadal és a világelső Roger Federer csatáját várja, de erre - amennyiben összejön az álomdöntő - az utolsó napig, azaz június 11-ig várni kell. A 24 éves svájci zseni eddig hét GS-trófeát gyűjtött, de a francia fővárosban eddig nem termett számára babér, tavaly a legjobb négy között búcsúzott, éppen Nadal állta az útját. A 20. születésnapját jövő szombaton ünneplő balkezes spanyol eddig sorozatban 53 mérkőzést nyert salakon, így holtversenyben az örökrangsor élén áll a legendás argentin Guillermo Vilasszal. Federerrel kapcsolatban furcsa ezt állítani, de amennyiben a fináléban Nadal lesz az ellenfele, nem ő számít majd a meccs esélyesének, főleg annak fényében, hogy a mallorcai játékos idén három viadal döntőjében is felülmúlta őt.