Vágólapra másolva!
Kővágó Zoltán szenzációs formában kezdte a szezont: olimpiai ezüstérmes diszkoszvetőnk két hete Dohában 67,46 méter dobott, csütörtökön pedig a franciaországi Salon-de-Provence-ban 69,95-ös egyéni csúccsal győzött, amivel a világranglista második helyére került. Idén csak az észt Tammert hajította messzebre a szert, 70,82-re.

- Minden tökéletesen alakult a versenyen?
- A versenyen igen, csak az volt zűrös, ahogy odaértem. Már a müncheni repülőtéren lemaradtam a marseille-i csatlakozásról, és még a következő géppel is megjártam. Már gurultunk a kifutópályán, amikor bemondták, hogy van egy kis baj, nem tudunk elindulni. Aztán arról tájékoztattak bennünket, hogy nem is olyan kicsi az a baj, és valószínűleg át kell szállnuk egy másik gépre. Végül hosszas huzavona után nagy késéssel mégis az eredeti géppel szálltunk fel. Megjegyzem, hogy egy kis Fokkerrel, amit nem egészen az én méreteimhez terveztek... A lényeg persze az, hogy ha pár órás késéssel is, de épségben megérkeztem a versenyre.

- A 69,95-öt hányadik sorozatban dobta?
- Az utolsóban. De velem egyébként is gyakran előfordul, hogy a hatodik kísérletemre érem el a legjobb eredményemet. Most előtte volt 67,16-os és 67,66-os dobásom, ötödikre pedig túljutottam a hatvannyolc méteren is, ám ekkor szektoron kívül ért földet a diszkoszom.

- Amikor a hatodik sorozatban elhajította a szert, rögtön tudta, hogy ez élete eddigi legjobb dobása?
- Csak azt, hogy jó dobás, és biztosan hatvanhét méter felett lesz. Hogy mennyivel, nem sejtettem. Ennél a dobásnál amúgy minden összejött, és a közönség is fantasztikus hangulatot teremtett. A franciák tulajdonképpen egy gála keretében csak két számot rendeztek, férfi és női diszkoszvetést, ezalatt végig dübörgött a diszkózene, a közönség pedig alig pár méterre a versenyzőktől, szócsöveken keresztül biztatott mindenkit.

- Remekül kezdte a szezont, ennek tükrében mire számíthatunk még idén öntől?
- Abban biztos vagyok, hogy még nem értem el a csúcsformámat. A legfontosabbnak azt tartom, hogy stabilan hatvannyolc méter fölött tudjak dobni, és akkor az augusztusi göteborgi Eb-n lenne esélyem arra, hogy az olimpiai és világbajnok litván Aleknát megszorítsam. Amire más szerintem nem lesz képes. Bár a világranglistát most az az észt Tammert vezeti 70,82-vel, ő ezt az eredményt Amerikában egy olyan versenyen érte el, ahol orkán erejű ellenszél fújt, és az repítette ilyen messzire a diszkoszt. Ezt egyébként maga Tammert is elismerte.

- Legközelebb hol indul versenyen?
- Június 2-án ott leszek Oslóban, a Golden League-sorozat nyitó állomásán.

Fábik Tibor