Vágólapra másolva!
Az idei francia nyílt teniszbajnokság egyetlen magyar egyéni indulója Czink Melinda 1 óra 57 perces mérkőzésen 6:4, 4:6, 6:2-re nyert a selejtezőből érkezett 26 éves, német Sandra Klösel ellen és pályafutása során először bejutott a legjobb hatvannégy közé Párizsban. Három év szünet után győzelemmel tért vissza, a Roland Garrosra Martina Hingis: a svájci simán 6:2, 6:2-re verte az amerikai Lisa Raymondot.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

Novemberi hidegre ébredt Párizs, de a teniszezőket valószínűleg az erős szél zavarta inkább. Czink Melinda, életében másodszor készülhetett egyéni mérkőzésre a világ legjelentősebb salakpályás versenyén. Először - és máig utoljára- 2004-ben szerepelt a főtáblán a Roland Garroson, de akkor simán kikapott Virginia Ruano Pascualtól (6:4, 6:2).

Ezúttal nem panaszkodhatott a szerencséjére, mert azt a Sandra Klöselt kapta az első fordulóban, aki 1995 óta profiskodik, de a 89. helynél előrébb még nem jegyezték a világranglistán és nem alkotott még maradandót soha egyetlen Grand Slamen sem. Egyszer, 1999-ben a US Openen két ismeretlen játékos legyőzésével eljutott a harmadik fordulóig, de ott megállította őt Martina Hingis. Talán erre az eredményére lehet a legbüszkébb.

A nyitójátszmában Czink vesztette el előbb az adogatójátékát, de szerencsére rögtön vissza is nyerte. Aztán 5:4-nél hiába kezdett egy ásszal a német, a jelenlegi elsőszámú magyar teniszező bátor és pontos támadó játékkal szettlabdához jutott. Az első hármat nem sikerült értékesíteni, de a negyediknél Klösel tenyeressel a hálóba ütötte a labdát.

Rosszul indult a második felvonás, mert a német 2:0-ra elhúzott. Nem kellett pánikba esni, mert ekkora már egyértelműen látható volt, hogy Klösel nem mutat semmi rendkívülit, ha Czink kijátssza, amit tud, az elég a sikerhez. A megoldás, a megvalósítás persze nem ilyen egyszerű, például azért nem, mert 3:3, 40:0-nél leszakadt az ég.

A rövid szünet kizökkentette a magyart és mire magához tért, újra elkapta a fonalat a germán már 2:1-re vezetett, egy brékkel a döntő játszmában. De a "semmi pánik" ekkor is érvényben maradt: a következő négy játékban Klösel mindössze három pontot csinált és a balkezes budapesti ekkor már megállíthatatlan volt. Nem von le semmit Czink sikerének az értékéből, hogy a 16-os pályára kilátogató nézők egy jó része hátat fordított a mérkőzésnek, mert érdekesebbnek találta a tizennyolcason edző Justine Henin-Hardenne-t...

A győzelem 23 280 euró biztos bevételt jelent és azt, hogy csütörtökön Czink Melinda megmérkőzhet a 2004-es bajnok, orosz Anasztázia Miszkinával.

Forrás: EPA

A centeren Martina Hingis indította a harmadik nap műsorát. A 25 éves svájci utoljára 2001-ben szerepelt a Philippe Chatrier-stadionban, akkor 6:4, 6:3-ra vesztett az elődöntőben Jennifer Capriati ellen. Az egykori világelső 1995-ben indult először a Roland Garroson és akkor senki nem gondolta volna, hogy tíz évvel később ez lesz az egyetlen Grand Slam, ahol nem tudott a csúcsra érni.

Előbb '97-ben Iva Majolitól, majd '99-ben Steffi Graftól kapott ki a döntőben, azóta pedig még a fináléig sem jutott el. Kedden nem sokat bíbelődött a veterán, amerikai Lisa Raymonddal: 54 perc alatt könnyedén verte 6:2, 6:2-re.

"Mintha nem is öt év telt volna el azóta, hogy utoljára itt játszottam. Nem éreztem olyan hosszúnak. Ráadásul nem nosztalgiázni jöttem, az volt a feladatom, hogy menjek ki a pályára és teniszezzek. Elégedett vagyok a teljesítményemmel, bár nem jelentett igazi tesztet ez a mérkőzés. Kicsit furcsa volt ilyen hidegben teniszezni, de, ha egyszer már bemelegedtél, nem érzed. Ilyenkor tehát az a legfontosabb, hogy alaposan bemelegíts a meccs előtt"- nyilatkozta Hingis akit arra kértek, hasonlítsa össze a mai Martinát a tíz évvel ezelőttivel.

"A mostani valószínűleg legyőzné a korábbit. Ma vannak olyan fegyvereim, amelyekkel korábban nem rendelkeztem. Játékosként és emberként is érettebb, tapasztaltabb, nyugodtabb vagyok. Többet megyek a hálóhoz, jobban mozgok a pályán és atlétikusabb lettem"- mondta Martina Hingis, aki arról is beszélt, hogy hat hónappal a visszatérése után már nem csodálkozik rá mindenre, visszaszokott a korábbi életébe, újra rutinszerűen teszi a dolgát a teniszvilágban.

Szerinte korai még arról beszélni, megnyerheti-e a Roland Garrost, de a római győzelme reményt, esélyt és önbizalmat adott neki.