Vágólapra másolva!
Monte-Carlóban megkezdődött az Európa-bajnokságot megelőző legjelentősebb nemzetközi versenysorozat, a Mare Nostrum. Az első állomáson, a nyitónapon remekeltek a magyar úszók: három arany-, egy ezüst- és egy bronzérem a szombati mérleg.

Cseh László utcahosszal győzött 200 vegyesen, korántsem mellesleg az idén a világon elsőként úszott 2 percen belül: 1:59.31 perces eredménye egyébként Mare Nostrum-csúcs, ami külön pénzdíjat is ér (600 eurót).

"Ha a tavalyi eredményéhez hasonlítom, akkor azt mondhatom, nem rossz, hiszen akkor két percen kívül úszott Laci, de ettől azért még nem dőlünk hátra - vont mérleget Turi György, a világbajnok edzője. "Lacinál figyelembe kell venni, hogy az egyetem külön megterhelte az idei szezonját, most edzőtábor után vagyunk, azaz ügyelnem kell arra, nehogy kifacsarjam. Idegileg is bírnia kell ezt a kemény menetet, azaz ha vasárnap nem úszik Európa-csúcsot négyszáz vegyesen, mint tavaly, nem leszek elkeseredve. Az a fontos, hogy most ott tartunk, ahol tartanunk kell."

Cseh egyébként a vegyes számok mellett az egyenes kieséses rendszerű sprintviadalra is nevezett, és három kör után, 50 háton a legjobb négy között van - míg a szám specialistája, Thomas Rupprath már kiesett -, vasárnap a négyszáz vegyes fináléja előtt lesz az elődöntő, utána pedig a döntő (amelynek megnyerése szintén 600 eurót hozhat a konyhára).

Négyszáz női vegyesen kettős magyar siker született: Hosszú Katinka látványos versenyen győzte le Jakabos Zsuzsannát. Utóbbi kissé fáradtnak tűnt, hiszen a féltávnál még négy másodperccel vezetett, Hosszú azonban jobban bírta a második kétszázat, és végül 4:44.03-mal nyert, Jakabos 4:44.41-gyel ért célba mögötte.

Szintén aranyérmes lett Gyurta Dániel, aki rendkívül imponáló teljesítménnyel diadalmaskodott 200 mellen (az Eb-n is csak ebben a számban indul). Olimpiai ezüstérmesünk 2:14.07-tel csapott a célba, több mint hét tizeddel előzve meg a világranglistán előtte álló svéd Gustaffsont, továbbá az orosz Falkót. (A ranglistán szintén előtte álló két ausztrál, Brown és Piper meglepetésre kiesett az előfutamokban.)

Jóllehet Gyurta másfél másodperccel úszott gyengébbet, mint a márciusi ob-n, ő azonban még - az "iskolahajrá" miatt - nem volt edzőtáborban, azaz számottevő javulás várható a június második felében esedékes gyopárosfürdői edzőtábor során. Ugyanezen a távon Molnár Ákos 2:17.52-vel hatodikként ért célba.

Bronzérmes lett Verrasztó Evelyn 200 háton, 2:13-91-gyel, és külön figyelemre méltó, hogy megelőzte a világranglista vezető orosz Komarjovát. Gyengébbik számában, 100 pillangón Boulsevicz Beatrix a 4. helyen végzett, míg az "étlapot végigúszó" Verrasztó Dávidnál a 200 pillangón elért hetedik hely az említésre méltó: a terhelést érezhetően kissé nehezen bíró ifjúsági Európa-bajnokot a napi fő számában, 200 vegyesen egy rossz forduló miatt kizárták.

Végül egy hír Zágrábból: Kovács Ágnes remek idővel, 1:09.57 perccel győzött a zágrábi Arany Medve-viadalon, a remek időt ráadásul korántsem remek időben úszta: 9 fokban és esőben rendezték meg a versenyt.