Vágólapra másolva!

Hingis és Venus Williams is kiesett

Kedden kiderült, hogy Clijsters-Henin és Kuznyecova-Vaidisova elődöntőkre kerül sor a párizsi nyílt teniszbajnokságon. A belgák közül Kim Clijsters a svájci Martina Hingist, míg Justine Henin-Hardenne a német Anna-Lena Grönefeldet győzte le, a másik ágon Szvetlana Kuznyecova számára nem okozott különösebb gondot a honfitárs, Dinara Szafina kiverése, a mindössze 17 éves cseh Nicole Vaidisova azonban nagy meglepetésre elbánt az amerikai Venus Williamsszel. A férfiaknál a felső ágon Roger Federer viszonylag simán, megállította Mario Ancicot, így az első kiemelt svájci készülhet az egykori mumusa, David Nalbandian elleni elődöntőre. Az argentin magabiztosan verte a hatodik kiemelt Nyikolaj Davidgyenkót.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

Amikor 1994-ben megépült a Suzanne Lenglen-stadion éveken át az okozott gondot, hogy a bajnokság második keddjén a nőket - valamennyi negyeddöntő-mérkőzéssel együtt - a centerről, a tízezres arénába "száműzték" és a férfiak maradtak a Philippe Chatrier-pályán. A hölgyek ezt folyamatosan szóvá tették, nehezményezték, diszkriminációnak tartották, de a szervezők nem foglalkoztak vele. Aztán az emancipáció jegyében nemcsak a pénzdíjban érték utol a férfiakat, de ma már a második kedden is rendeznek női mérkőzést a centeren.

A nap rangadójának a második kiemelt Kim Clijsters és a visszavágásra készülő Martina Hingis találkozója ígérkezett, de a várt csata és a reváns is elmaradt. A belga erőteljes, pontos, támadó teniszére a svájcinak nem nagyon volt válasza. Hingis gyenge második adogatása végig sebezhetőnek bizonyult. Clijsters az első játszmában előbb 3:0-ra, majd 5:2-re vezetett, de a vége rövidítés lett. A második szett már a könnyű kaland kategóriába tartozott.

"Kicsit fáradt voltam, leeresztettem. Picit rendre lekéstem a labdákról. Nem éreztem azt az energiát, amit a verseny első hetében. Kim ellen nem számíthatsz arra, hogy megajándékoz a győzelemmel, teljesen felkészültnek kell lenni. Ma egyszerűen jobb volt, kiváló szinten teniszezett. Remélem még többször lesz alkalmam játszani ellene és legközelebb jobb kondícióban leszek. Alapvetően elégedett vagyok az újabb Grand Slam-negyeddöntővel, bár az ember mindig többet akar. Az bosszantó, hogy az elmúlt három-négy napban nagyon kemény, sűrű programom volt, nem maradt időm a feltöltődésre. Ehhez még újra hozzá kell szoknom. Wimbledonban már jobban kell, hogy menjen. Egy vereség miatt nem fogom feladni, nem tettem le arról, hogy egyszer Párizsban is nyerjek"- nyilatkozta Martina Hingis.

"Az első labdamenettől nagyon kell koncentrálni. Martina ellen nem engedhetsz meg magadnak néhány gyengébb játékot. Szerencsére, amikor 2:5-ről egyenlített nem zuhantam össze, keményen összpontosítottam és tudtam, mit kell tennem. Nem szabad hagyni, hogy ő irányítson, mert akkor megnő az önbizalma és nehéz megállítani"- értékelt Kim Clijsters, aki a Justine Henin-Hardenne elleni csúcs-találkozóról is beszélt.

"Ez az a hely, ahol mindketten berobbantunk, itt indult két nagyon sikeres karrier. Ő a legjobb salakpályás teniszező. Agresszívan kell játszanom, a vonalakat célozva és jól adogatva" - mondta a leckét Clijsters. Honfitársa az első játszmában még bizonytalankodott a német Anna-Lena Groenefeld ellen, de amikor megnyugodott már esélye nem volt a tizenharmadik kiemelt germánnak. Justine Henin-Hardenne szerint ötven-ötven százalék az esély a belga házirangadón.

Tavaly az isztambuli WTA-döntőben Venus Williams 6:3, 6:2-re nyert, az akkor tizenhat éves Nicole Vaidisova ellen. A cseh lány kedden megmutatta, mennyit fejlődött egy év alatt. "Nagyon keményen dolgoztam az elmúlt esztendőben az édesapámmal. Gyorsabb, erősebb lettem. Jobban mozgok a pályán és összeállt a játékom, kifizetődött a sok munka. Az első játszmában még elaludtam egy kicsit, vezettem 4:1-re és a rövidítésben sem használtam ki a lehetőségeimet, ráadásul rosszul is adogattam. De szerencsére nyugodt és pozitív maradtam. Igyekeztem mozgatni őt és minél többször visszaütni a labdát. Végig kitartóan küzdöttem. Egy ideje már érzem, hogy egyre jobban megy a játék, új szintre értem. Azzal azonban még magamat is megleptem, hogy pont itt a Roland Garroson jutottam az elődöntőbe. Nem a salak a kedvenc pályám"- ismerte be Nicole Vaidisova, aki nem akart a csütörtöki Szvetlana Kuznyecova elleni mérkőzésére gondolni, mert még a saját elvarázsolt világában kívánt kicsit utazni, örülni.

A nyolcadik kiemelt orosz egyébként a kipukkadt Dinara Szafinát állította meg. A 2004-es US Open-bajnok először játszott negyeddöntőt Párizsban, míg Marat Szafin húga első Grand Slam-negyeddöntőjét vívta. A nyitó szettben Szafina 5:1-re vezetett, két játszmalabdája is volt, de egyre pirosabb arccal teniszezve elfogyott az üzemanyag. "Annyira görcsösen akartam, hogy alig kaptam levegőt, és nem tudtam mozogni a pályán. Aztán láttam, hogy ő is hibázik, tehát ideges. Tudtam, hogy sikerült már fordítanom ilyen helyzetből"- magyarázta a győztes Kuznyecova.

A férfiaknál felejthető mérkőzésen biztosította a helyét a legjobb négy között Roger Federer. A világelső svájci két győzelemre van attól, hogy megcsinálja a Grand Slamet, igaz nem egy naptári évben. Ma különösebb izgalom nélkül avatta be Mario Ancic-ot a salakpályás tenisz rejtelmeibe.

Az elődöntőben biztos, nehezebb dolga lesz a harmadik kiemelt David Nalbandiannal. A dél-amerikai ugyan játszmát vesztett a hatodik kiemelt Nyikolaj Davidgyenko ellen, de a sikere igazából nem forgott veszélyben.