Vágólapra másolva!
A francia nyílt teniszbajnokságon a címvédő Rafael Nadal ezúttal nem túlórázott, sőt idő előtt mehetett zuhanyozni, mert 1 óra 54 percnyi játék után a szerb Novak Djokovic hátsérülés miatt feladta a mérkőzést. A spanyol ekkor 6:4; 6:4-re vezetett. Sokkal több izgalommal az utolsó férfi egyes negyeddöntő sem szolgált, az esélyesebb Ivan Ljubicic könnyedén, 6:2; 6:2; 6:3-ra verte a francia Julien Benneteau-t.

Siklós Erik helyszíni jelentése Párizsból

Utoljára 1985-ben fordult elő a Roland Garroson, hogy a férfi egyesben az első négy kiemelt jutott az elődöntőbe. Akkor John McEnroe, Ivan Lendl, Jimmy Connors és Mats Wilander játszott a fináléba kerülésért.

Most pénteken Roger Federer és régi mumusa, David Nalbandian küzd a felső ágon, míg az alsón a címvédő Rafael Nadal az ezen a szinten újoncnak számító Ivan Ljubicic ellen mérkőzik. Ha már huszonegy évet visszautaztunk az időben, akkor azt is érdemes feleleveníteni, hogy akkor Wilander előbb legyőzte McEnroe-t (6:1; 7:5; 7:5), majd a döntőben a címvédő Lendlnél is jobbnak bizonyult (3:6; 6:4; 6:2; 6:2).

A French Open tizenegyedik napján a férfiaké volt a Philippe Chatrier-stadion. Elsőként a Roland Garroson még mindig veretlen Rafael Nadal és a tizenkilenc éves szerb Novak Djokovic lépett pályára.

A szerb az első meglepetést azzal okozta az idén Párizsban, hogy legyőzte a chilei Fernando Gonzálezt még a második fordulóban, de ő állította meg a franciák reménységét, Gael Monfils-t is. Nadal ellen azonban kevés volt mindaz, amit eddig mutatott, hiába játszott bátran, agresszívan és felszabadultan.

"Ma rájöttem arra, hogy nem kell különleges játék Nadal ellen. Mindenki azt hiszi, hogy legyőzhetetlen salakon, de ez nem igaz, verhető. Különösen egy ilyen meccsen, mint ez a mai, ahol nem tudta, hogy játsszon, hiszen először találkoztunk. Egyértelmű, hogy nem volt magabiztos. Győzhettem volna.

Még akkor is ezt mondom, ha tudom, hogy ő a legjobb salakpályás teniszező. A második játszmában kétszer is visszavettem az elvesztett adogatójátékot, és ha százszázalékosan szerváltam volna, megnyerhettem volna a szettet. Nehéz Nadal ellen játszani, főleg salakon, a kedvenc pályáján. Ha pontot akarsz nyerni, akkor azt neked kell megcsinálni.

Igyekeztem lerövidíteni a labdameneteket, mielőbb nyerő ütésekkel előállni, és irányítani a találkozót. Nagyszerűen éreztem magam a pályán, remekül ment a játék. Minden csak rajtam múlott. Még ha az eredmény nem is azt mutatja, úgy érzem, teljesen kiegyenlített meccset játszottunk.

A második szett elején kezdtem érezni a fájdalmat a hátamban, soha nem volt ilyen sérülésem. Nagyon sokat nyestem a fonák oldalról, talán az okozta. Az alapvonaljátékban nem zavart, de az adogatásban nagy problémát jelentett, attól kezdve nem is tudtam első szervát ütni. Küzdöttem, de gondolnom kellett a jövőmre, nem volt értelme kockáztatni, az idén két Grand Slam van még, azokon is szeretnék jól szerepelni. Nem öröm így befejezni egy mérkőzést, de helyes döntést hoztam" - nyilatkozta Novak Djokovic.

Amikor Rafael Nadal az interjúszobában meghallotta, hogy Djokovic úgy vélekedett, ő irányította a meccset, egészen a hátsérüléséig, csak mosolygott. "Igen? Ha ő azt mondja, biztos úgy van, de nem hiszem, hogy nekem erre válaszolnom kellene. Jól emlékszem, hogy az első játszmában még nem volt semmi baja a hátának" - vágott vissza a második kiemelt spanyol.

"Meglepett, amikor a harmadik játszma elején azt mondta, vége! A második szettben már láttam, hogy gondja van, de jól játszott, és nem értettem, mi a baja. Meg is zavart egy kicsit, nem tudtam a játékra koncentrálni, ez azonban csak az én hibám. Szerencsére egyre jobban megy a tenisz, a lehető legjobb formában leszek az elődöntőben. Igaz, tavaly nem töltöttem annyi időt a pályán mint az idén, de most jobb játékos vagyok, mint egy éve. Örülök, hogy a mai egy rövid mérkőzés volt, így biztos nem leszek fáradt a folytatásban" - nyilatkozta Rafael Nadal.

A második mérkőzés előtt a franciák ugyan titkon abban bíztak, hogy Julien Benneteau le tudja győzni a horvátok legjobbját - egyszer ez már sikerült neki 2004-ben Miamiban (7:6; 6:1) -, de a szerda nem a szomszédban, Boulogne Billancourt-ban lakó fiatalemberé volt. A hazaiak utolsó reménysége nem tudta meglepni a horvátot, Ljubicic két óra tizenhárom perc alatt simán, 6:2; 6:2; 6:3-ra nyert.

férfiak, negyeddöntő:
Ljubicic (horvát, 4.) - Benneteau (francia) 6:2, 6:2, 6:3
Nadal (spanyol, 2.) - Djokovic (szerb-montenegrói) 6:4, 6:4 után Djokovic feladta

Az elődöntő párosítása:
Nadal - Ljubicic
Federer (svájci, 1.) - Nalbandian (argentin, 3.)

vegyespáros, negyeddöntő:
Navratilova, B. Bryan (amerikai, 6.) - Kirilenko, Paes (orosz, indiai) 6:3, 6:3
Srebotnik, Zimonjic (szlovén, szerb-montenegrói, 8.) - Dulko, González (argentin, chilei) 6:7 (5-7), 6:4, 9:7