Vágólapra másolva!
A július végi-augusztus eleji margitszigeti Európa-bajnokságon induló mind az 58 magyar úszó rajthoz áll a hétvégi Budapest-bajnokságon, amely azonban nem a versenyzők, hanem a margitszigeti új, 50-es uszoda tesztelésére szolgál elsősorban.

Ezt erősítette meg Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya, aki elmondta, hogy a szombat-vasárnapi viadalon a felnőtt együttes tagjai mellett ott lesznek a jövő hét második felében Palma de Mallorcán rendezendő ifjúsági Európa-bajnokság magyar szereplői is, köztük a 200 m mellen olimpiai ezüstérmes Gyurta Dániel.

A Budapest-bajnokság - túl a tesztjellegen - abban is különlegesnek számít, hogy többen is nem megszokott, fő számaikban startolnak, hanem "idegen vizeken" teszik próbára magukat, ha úgy tetszik, "vendégtávokon" ellenőrzik, hol tartanak az Eb-felkészülésben.

"Gyurta Dani például mellen egyáltalán nem indul, sok más számban viszont igen, ahogyan a vegyesen olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh Laci is kihagyja a 200 és 400 métert, viszont vállalt négy számot is, benne a 200 hátat. Az olimpiai, vb- és Eb-győztes Kovács Ági sikerszámaiban, 50, 100 és 200 mellen próbál szerencsét, de a 200 pillangón rövidpályás Európa-bajnok Boulsevicz Bea is mindhárom távján nevezett. Az eredmény ezúttal kevésbé fontos, a cél az új medence, a rajtkövek, a környezet megismerése, kitapasztalása" - mondta Kiss László.

A Budapest-bajnokság a legendás edzőről, Széchy Tamásról elnevezett uszodában mindkét nap az előfutamokkal kezdődik (9.30), majd délután 4 órától következnek a döntők: mind szombaton, mind vasárnap 17 számban hirdetnek győztest.