Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel megkezdődött az idei Európa-bajnokság, mely a szegedi világbajnokság előtt az egyik legfontosabb nemzetközi versenye kajakosainknak, kenusainknak, ahol a várakozásoknak és a magyar hagyományoknak megfelelően zártak sportolóink az 1000 méteres előfutamok során.

A csehországi Racicében megrendezett regattán elsőként Benedek Dalma szállt vízre, aki másodikként, centikkel lemaradva riválisától kvalifikálta magát a szombati döntőbe. A kenus Joób Mártonnak a többszörös világbajnok Opalev, valamint a táv olimpiai címvédője, a spanyol Cal jutott az előfutamban, ahol negyedikként ért célba. Ezzel az eredménnyel a középfutamba került, s innen kell péntek reggel kivívnia a továbbjutást érő első három hely valamelyikét.

Benkő Zoltán a kajak egyesek mezőnyében második lett futamában, ám a nagyszámú mezőny miatt itt az első hely sem volt elég az egyenes ágú döntőbe jutáshoz. A kenu ketteseknél a Kozmann, Kolonics párosnak a szombati döntőben valamelyik középső pálya jár, amit a futamgyőztesek érdemelnek ki.

A női párosok előfutama elmaradt, itt csak döntőt rendeznek, miként a kenu négyeseknél is. A férfi kajak párosoknál a tavaly ezen a távon Kökény Rolanddal párban világbajnok Kucsera Gábor, az idén a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltánnal versenyez. Együttműködésük sikerességét a mai futamgyőzelmük is igazolni látszik.

Női kajak négyesünk a legjobb idővel került a fináléba, miként férfi kajak négyesünkkel is itt találkozhatunk, akik a harmadik helyen végeztek. Angyal Zoltán szövetségi kapitány elégedett az ezer méteren nyújtott teljesítményekkel, s külön kiemelte a férfi kajak négyes produkcióját, amely egység egyenes ágon jutott döntőbe ebben a presztízsszámban.

[origo]