Vágólapra másolva!
Az atlétikai Golden League-sorozat párizsi versenyének rendezői előrelátóan úgy állították össze a szombati programot, hogy a nézők a labdarúgó-vb bronzmeccsére is hazaérjenek a televízió elé. Ám azért nyilván így is nagy megkönnyebbültséget okozott, hogy Zidane-ék a vasárnapi döntőben lesznek érdekeltek.

A párizsi Golden League-versenyt - ami a sorozat második állomása - éppen ott, a Stade de France-ban rendezik, ahol a francia labdarúgó-válogatott a csúcsra jutott az 1998-as vb-n. S bár az ultramodern létesítmény az atlétikai GL-versenyekre is rendre megtelik, hatvanezer feletti nézőszámmal nyugodtan lehet kalkulálni, a rendezők biztos, ami biztos alapon a szombati viadalra csökkentették a jegyárakat. A célegyenes melletti lelátókra hetven euró helyett ötvenért árulják a belépőkét, a kevésbé frekventált helyeket pedig már húsz euróért is birtokba vehetik az atlétika barátai.

S ahogy arra számítani lehetett, nézőcsalogató a verseny mezőnye is. Mást ne mondjunk, a szabadtéri versenyszezonját Párizsban nyitja Jelena Iszinbajeva, s ez a tény a női rúdugrásban rögtön magában rejti a világcsúcs lehetőségét. Az oroszok olimpiai- és világbajnoka tavaly a Helsinkiben rendezett vb-n 501 cm-ig jutott, jelenleg ez a fennálló rekord. S ha ez szombaton nem is dőlne meg, a világ idei legjobbja, ami a lengyel Monika Pyrek 475 cm-es eredménye, szinte biztosan lekerül a lista tetejéről.

Férfi 100 méteren ugyancsak megdőlhet a világcsúcs, hiszen a jamaicai Asafa Powell június 11-én Gatesheadban már beállította a tavaly elért 9,77 mp-es rekordját. A társbérletben világrekordor Justin Gatlin nem indul, az amerikai kontingenst "csak" a Shawn Crawford, Leonard Scott, Marcus Brunson trió képviseli Párizsban.

"A jamaicai bajnokság után kissé elfáradtam, ezért is hagytam ki a hétfői athéni Szuper GP-versenyt. Most viszont már teljesen rendben vagyok, s szombaton bármi megtörténhet. A rajttól a célvonalig végig nagyon gyorsan akarok futni. Azt nem tudom megmondani, hogy Gatlinnal mikor csapok össze, mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy igyekszik elkerülni engem" - szúrt oda Powell a verseny sajtótájékoztatóján nagy riválisának.

Női 100-on mindenesetre igazán nem lehet panaszkodni az amerikaiak indulói listájára, hiszen Marion Jones, Lauryn Williams és Torri Edwards is rajthoz áll. Férfi 5000 méteren természetesen a világcsúcstartó etióp Kenenisa Bekele szereplése lesz a középpontban, főleg azután, hogy napjaink legjobb hosszútávfutója a GL-sorozatot nyitó oslói versenyen hatalmas meglepetésre kikapott a kenyai Isaac Songoktól.

Ám a Golden League-sorozat idei kírásában még egy vereséggel is lehet részesülni az egymillió dolláros jackpotból - legalábbis ötszázezer dollárból biztosan -, így Bekelének sem kellett kiszállnia ebből a versenyből. Songoknak azonban most nem vághat vissza, mert legyőzője nem indul Párizsban. A párizsi Golden League-versenynek magyar indulója sem lesz.

Fábik Tibor