Vágólapra másolva!
Egy ezüst- és két bronzérem jutott a magyar úszóknak a folytatásban a mallorcai ifi Európa-bajnokságon. Kis Gergő érdemelte ki a nap hőse titulust, elvégre a két legkeményebb számban úszta élete legjobbját húsz perc leforgása alatt, másodjára, 1500 gyorson negyedikként is megdöntötte a felnőtt országos csúcsot.

Jóllehet tavaly ugyanezen a napon egy arany- és egy ezüstérem volt a mérlege, Kis Gergő most is igazán büszke lehet magára: két frenetikus idővel tudta le a két leggyilkosabb számot.

Az ajkai tinédzser először a 200 pillangón igyekezett megvédeni Európa-bajnoki elsőségét, ám hiába javított másfél másodpercet élete eddigi legjobb idején (1:58.53), a kontinensviadalt uraló olaszok pillangózója egy hajszállal - 13 századmásodperccel - megelőzte, így Kis ezüstérmes lett.

Aki az eredményhirdetésről egyenesen a rajtkövekhez ment, minthogy ezután 1500 gyorson indult, s bár a dobogóról lemaradt, megjavította saját országos csúcsát (15:15.34).

"Sportemberi mivoltát mi sem mutatja jobban, hogy ugyan a táv első harmadánál egyértelművé vált, az első három elment tőle, végig teljes erőből hajtott, az utolsó százon pedig elképesztőt hajrázott, aminek meg is lett az eredménye. Az érmeket tekintve ugyan nem hozta azt, amit egy éve, mindkét számban élete legjobbját úszta, azaz az én szememben nagyot alakított" - emelt kalapot Kis előtt Güttler Károly szövetségi kapitány, aki szerint egyértelmű, 1500-on előrébb végezhetett volna a magyar fiú, ha nem húsz perccel a 200 pillangó után kell vízbe ugrania.

"Az biztos, hogy ez a két legzúzósabb szám - értett egyet az szakvezetővel Kis Gergő. - Elöl lehettem volna a többiekkel, ha nincs a kétszáz pille előtte, de összességében így is meg vagyok magammal elégedve, bár tizenhárom századdal lehetne jobb is a napom... Ezerötön egyébként, ahogy oldalra vettem a levegőt, a vége felé a táblán láttam, meglehet az országos csúcs, úgyhogy ezért is hajtottam."

A nap mérlegét fényesíti Kovács Norbert és Kalicz Helga bronzérme: előbbi Kis Gergő mögött 200 pillangón lett harmadik 2:00.20-szal, utóbbi pedig 29.87-tel 50 háton ért el dobogós helyezést.

Noha Güttler Károly úgy fogalmazott, "most már nem merek tuti aranyról beszélni" - ma Kistől 200 pillangón első helyet reméltek az edzők -, a zárónap erősen megdobhatja a mérleget, hiszen Kis Verrasztó Dáviddal egyetemben 200 vegyesen próbálkozhat, Szabó János pedig szombaton 100 háton a legjobb idővel került a vasárnapi fináléba, s ugyanez sikerült Dara Eszternek is 100 pillangón. "Ez három esély, harcolunk az aranyakért" - zárta napi beszámolóját a szövetségi kapitány.