Vágólapra másolva!
Négy arany- és egy-egy ezüst, illetve bronzérem volt a magyar küldöttség szombat délelőtti "termése" 1000 m-en a racicei kaja-kenu Európa-bajnokságon.

A sort Benedek Dalma nyitotta meg, aki remek versenyzéssel megnyerte a k-1-esek fináléját, ezzel pályafutása során először diadalmaskodott egyesben felnőtt világversenyen. A Dunaferr 24 éves lapátforgatója tavaly - önmagának és a szakvezetésnek is csalódást okozva - mindössze ötödik lett ebben a számban a poznani kontinensviadalon, s bár később a vb-n másodikként zárt, most végre visszavágott a német Katrin Wagner-Augustinnak, aki 2005-ben az Eb-n és a vb-n is győzött ezen a távon.

A Kovács Katalin, Janics Natasa duó magabiztos versenyzéssel nyert k-2-ben, a klasszis magyar duó már a start után az élre állt, és rajt-cél győzelmet aratva védte meg tavalyi, poznani címét.

A rutinos, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és a fiatal, tavaly ebben a számban Kökény Rolanddal világbajnoki címet szerzett Kucsera Gábor duója előzetesen az első helyet vette célba, amelyet végül remek hajrával valósított meg.

A negyedik magyar arany a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra összeállítású kajakos kvartett jóvoltából született meg, amely esélyeshez méltóan rajt-cél győzelmet aratott.

A k-1-ben induló Benkő Zoltán - csakúgy, mint tavaly - ezüstérmet szerzett. A Győri VSE kajakosa féltávig a mezőnnyel utazott, majd nagy küzdelemben a brit Tim Brabants mögött futott be.

A kenusoknál a fiatal Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Máytás és Balázs Gábor alkotta négyes a nyolc csapatot számláló mezőnyben bátor versenyzéssel harmadikként ért célba a címvédő németek, valamint a fehéroroszok mögött. A kajakosok hasonló számában Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila és Boros Gergely hetedik lett.

A kenu kettesek között indult Kozmann György, Kolonics György duónak nem sikerült megismételnie tavalyi szép sikerét, a második helyet, ezúttal a rosszul sikerült rajt után negyedikként zárt.

Minden magyar egység bejutott a vasárnap délutáni 200 méteres döntőkbe, ráadásul hét hajó egyenesen az előfutamból került a legjobbak mezőnyébe. Paksy Tímea, Boros Gergely (mindkettő k-1), a címvédő Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2), a Paksy, Kovács, Janics, Patyi Melinda, illetve a tavaly szintén győztes Kadler Viktor, Gyertyános Gergely, Babella Balázs, Beé István kajakos kvartett, valamint a Sarudi Pál, Joób Márton, Horváth Gábor, Balázs Péter összeállítású kenunégyes egyformán megnyerte versenyét, míg a Kozmann György, Kolonics György páros (c-2) harmadik hellyel lépett tovább a fináléba.

A magyarok közül csupán a c-1-ben induló Bozsik Attila és a k-2-ben érdekelt Sík Márton, Csamangó Attila páros kényszerült túlórára - előbbi ötödik, utóbbi negyedik lett előfutamában -, de a középfutamban aztán ők is kiharcolták a döntős szereplés jogát. Mindkét egység harmadikként - azaz éppen továbbjutó helyen - zárta a második fordulót.

Az Eb zárónapján, vasárnap 10 órától az 500, 14 órától pedig a 200 méteres döntőket rendezik. Az előbbi távon szintén minden fináléban lesz magyar induló

Benedek Dalma (aranyérem k-1-ben): "Természetesen nagyon boldog vagyok, de iszonyatosan elfáradtam. Általában rosszul szoktam indulni, engem is meglepett, hogy most jól kaptam el a rajtot. A verseny közben nem érzékeltem, hogy hol is állok, még a célban sem tudtam, hogy én nyertem. A befutó után kinéztem az edzőmre, aki azt mondta, nem én győztem, mint később kiderült, csak viccnek szánta. Nagyon megkönnyebbültem, amikor rájöttem, hogy mégis én vagyok az aranyérmes."

Kucsera Gábor (aranyérem Kammerer Zoltánnal k-2-ben): "Maximálisan sikerült megvalósítanunk a taktikánkat, amely abból állt, hogy erősen rajtolunk, majd ötszáz méternél "robbantunk" és a hajrában aztán újra beleerősítünk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült beváltani a hozzánk fűzött reményeket, bízunk a sikeres folytatásban 500 méteren."

Benkő Zoltán (ezüstérem k-1-ben): "Az elmúlt három hétben a válogatók miatt nem sokat tudtunk edzeni, ezért az állóképességem nem az igazi. Emiatt nagyon kellett vigyáznom, hogy ezen a hosszú távon hogyan osztom be az erőmet. Ennek megfelelően nem kezdtem gyorsan, így szerencsére a hajrára is maradt erőm. Örülök, hogy sikerült megismételnem a tavalyi eredményemet."

Kovács Katalin (aranyérmes párosban és négyesben): "Talán még életemben nem ment ilyen jól a versenyzés, mint most. Sem párosban, sem négyesben nem kellett nagyon megerőltetnünk magunkat, ez bíztató a folytatásra nézve."

Janics Natasa (aranyérmes párosban és négyesben): "Párosban nagyon jól elkaptuk a ritmust és ez aztán meghatározta a négyes szereplést is. Szerencsére a váltásnál minden rendben zajlott, időben befejeződött az eredményhirdetés is, így pontosan odaértünk a négyes rajtjához."

Sáfrán Mátyás (bronzérmes c-4-ben): "Előzetesen a harmadik-negyedik helyre pályáztunk, így természetesen nagyon örülünk, hogy sikerült elcsípnünk a bronzérmet. Rosszul rajtoltunk, de a táv második felében szerencsére tudtunk javítani és felzárkóznunk."