Vágólapra másolva!
Az izmiri Európa-bajnokság igencsak rosszul indult vívóink számára, ám remekül folytatódott, hiszen pénteken férfi párbajtőr egyéniben Kovács Iván aranyérmes lett, szombaton pedig női párbajtőr- és férfi kardcsapatunk is bejutott a döntőbe. Itt sajnos mindkét együttesünk kénytelen volt fejet hajtani a románok előtt, de válogatottunk már a megszerzett két ezüsttel is teljesítette az Eb-re kitűzött célt.

Női párbajtőrözőink a 16 között mintegy bemelegítésként 45-17-re lelépték a törököket, s ezen az összecsapáson Nagy Tímea, Hormay Adrien, Tóth Hajnalka és Szász Emese is pástra lépett. A folytatásban azonban már a Nagy, Hormay, Tóth trió vívott, mégpedig kitűnően, így fel sem merült, hogy cserére lenne szükség.

A nyolc között az ukránok vártak a mieinkre, akik kemény ellenállást tanúsítottak. Egyik csapat sem tudott egy-két tusnál nagyobb előnyt szerezni, s a nyolcadik, utolsó előtti párban Hormay 14-15-ös állásnál következett.

2-0-ra legyőzte Kazimircsukot, így a záró asszóban a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea 16-15-nél lépett pástra az új hullám egyik legtehetségesebb tagja, a tavalyi zalaegerszegi Eb-n aranyérmes Semjakina ellen. Az ukrán lány kétszer is megfordította az állást (17-18, 19-20), de végül Nagy Tímea kerekedett felül, s csapatunk 26-23-ra nyert.

A döntőbe jutásért a rutinos német együttes volt az ellenfél, az Izmirben az egyéni versenyt megnyert Bokellel, valamint Duplitzerrel és Heidemannal. A németek ugyanebben az összeállításban ezüstérmesek voltak az athéni olimpián, de Hormayékkal most nem bírtak, csapatunk a reméltnél is magabiztosabban, 33-27-re győzött. A kilenc - egyébként szoros - asszóból négy magyar győzelemmel zárult, négy döntetlen lett, s csak egyet vesztettünk el.

Az aranyéremért a Branza, Bacioiu, Maceseanu összetételű román csapattal kellett megvívni, s ez az összecsapás az ukránok ellenit idézte. Az utolsó kör előtt, azaz hat pár után a románok vezettek 19-17-re. Tóth Hajnalka azonban 6-3-ra verte a két vereség miatt lecserélt Bacioiu helyett beállt Iordachioiut, így 23-22-nél már nálunk volt az előny. Maceseanu kiegyenlített Hormay ellen, s 25-25-ös állásról kezdve Nagy Tímeának és Branzának kellett eldöntenie, melyik csapaté lesz az Eb-arany.

Hihetetlen izgalmak közepette Nagy Tímea harmincnyolc másodperccel a három perces vívó idő letelte előtt két tus előnyre tett szert, 32-30-ra vezetett, de Branza 32-32-re kiegyenlített, s lejárt az idő. Egyetlen "ráadás tus" döntött - s ezt sajnos Branza vitte be, így a románok 33-32-re nyerték meg a döntőt és az aranyérmet, együttesünk pedig ezüstérmes lett az Eb-n.

Férfi kardcsapatunk Nemcsik Zsolt, Decsi Tamás, Lontay Balázs összeállításban (Lengyel Balázs nem vívott) a cseheket 45-17-re, az ukránokat 45-41-re, majd a fehéroroszokat 45-35-re verte, s így bejutott az esti döntőbe, az ellenfél itt is a román együttes volt. A Covaliu, Zalomir, Dumitrescu triónak csak két mérkőzést kellett vívnia, de ezeken megszenvedett: 45-44-re nyert a lengyelek, majd 45-42-re a Pozdnyakovval és Jakimenkóval felállt oroszok ellen.

A döntő magyar szempontból nagyon rosszul indult, a román csapat 25-17-re elhúzott, de ekkor az olimpiai ezüstérmes Nemcsik 13-4-gyel lesöpörte a pástról Zalomirt, s így 30-29-re fordított. Lontay sajnos 6-3-ra kikapott Dumitrescutól, Decsi 5-2-re Zalomirtól, így a záró asszóban Nemcsiknek 35-40-ről kellett volna csodát tenni a sydneyi egyéni olimpiai bajnok Covaliu ellen.

Amikor 40-42 állt az eredményjelzőn, felcsillant a remény, ám gyorsan el is illant; ezt a döntőt is a románok nyerték, 45-40-re. Ezzel együtt Nemcsikéktől az ezüstérem is várakozáson felüli eredmény, s női párbajtőrcsapatunknak sem lenne szabad szomorkodnia a második hely miatt.

Az izmiri Európa-bajnokság vasárnap a férfi párbajtőr-, valamint a női tőrcsapatok versenyével zárul.

Fábik Tibor