Vágólapra másolva!
A vasárnapi 500 m-es finálékat négy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar küldöttség a racicei kajak-kenu Európa-bajnokságon. A győzelmek sorát ezúttal is Benedek Dalma nyitotta meg, és közvetlenül ezután Benkő Zoltán is megszerezte az első helyet. A két kajakos egyes után következett a Kovács Katalin, Janics Natasa duó magabiztos címvédése, majd pedig a Paksy Tímeával és Fazekas Krisztinával kiegészült négyesük is fölényesen verte a mezőnyt k-4-ben. A délutáni 200 méteres döntőkben két-két első és második, valamint egy harmadik helyezést értek el a mieink, így a piros-fehér-zöld küldöttség 10 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a viadalt.

A piros-fehér-zöld küldöttség tagjai közül - csakúgy, mint szombaton - elsőként a kajakos Benedeket szólították a rajthoz, legnagyobb ellenfelének a címvédő és világbajnok német Nicole Reinhardt ígérkezett, de ott volt a mezőnyben a sydneyi olimpia győztese, az olasz Josefa Idem is. A Dunaferr 24 éves lapátforgatója óvatosan rajtolt és féltávig csak a mezőny második felében utazott. A hajrához közeledve a német vette át a vezetést, és úgy tűnt, már senki nem veheti el tőle a győzelmet. Benedek azonban másképp gondolta, és az utolsó 100 m-en elképesztő tempót diktálva sorra hagyta le riválisait, köztük végül Reinhardtot is, és bravúros győzelmet aratva elsőként haladt át a célvonalon. Mögötte a lengyel Beata Mikolajczyk és a német osztozott a dobogós helyeken.

A következő döntőben, a kenu egyesek csatájában reálisan nem lehettek (v)érmes reményei a magyaroknak, a 22 éves, élete első felnőtt világversenyén szereplő Mike Róberttől ugyanis már az nagy fegyverténynek számított, hogy az előfutamból egyből a fináléba sikerült kerülnie, ott azonban csak a tisztes helytállás lehetett a célja. A középfutamban kizárt, olimpiai címvédő német Andreas Dittmer, valamint a hazaiak sztárja, a szintén diszkvalifikált Martin Doktor távollétében a címvédő orosz Makszim Opaljev, az ötkarikás ezüstérmes spanyol David Cal és a szombati 1000 m-t megnyerő román Florin Mironcic küzdött a dobogós helyekért, s végül Opaljev nyert. Mike kilencedikként zárt.

A férfi k-1-esek fináléjában ezúttal a leghosszabb táv döntőjében egy nappal korábban második Benkő képviselte a magyar színeket, aki úgy harcolta ki az indulás jogát, hogy a hazai válogatókon Vereckei Ákost győzte le, utóbbi az elmúlt években megszakítás nélkül ötször bizonyult a legjobbnak ebben a számban a kontinensviadalon. A címvédő tehát hiányzott a mezőnyből, de ott volt a vb- és Eb-második német Lutz Altepost, aki ezúttal favoritnak számított. A legjobban a spanyol Carlos Perez Rial rajtolt, de mivel ő leginkább 200-on jó, várható volt, hogy a táv második felében elfogy az ereje. Benkő az első 250 m-en a 4-5. helyen haladt, de a hajrához közeledve egyre jobban beleerősített, és - szinte lemásolva Benedek teljesítményét - sorra húzott el ellenfelei mellett. Az élre csak a befejező 100 m elején állt, de ez elég volt a végső sikerhez, már senki nem tudta befogni. Így tehát sorozatban hatodszor is magyar győzelem született ebben a számban, csak éppen ezúttal nem Vereckei, hanem Benkő nyakába akasztották az aranyérmet.