Vágólapra másolva!
A nőknél Csomor Erika immár hatodszor, a férfiaknál Benőcs Zoltán első alkalommal nyerte meg a triatlon Vegyépszer Balaton Nagydíjat. A sportág középtávú országos bajnokságán idén is népes mezőny gyűlt össze Fonyódon: 281-en vállalták, hogy teljesítik a 2,5 kilométer úszásból, 80 kilométer kerékpározásból és 20 kilométer futásból álló távot. A legjobbak között egymillió forintot osztottak szét.

Nem szakadt meg a hagyomány, idén is a fonyódi Vegyépszer Balaton Nagydíj az ország legnépszerűbb triatlon versenye. Nincs másik olyan hazai viadal a sportágban, ahol egy távon, egy időben ilyen sokan állnának rajthoz. A kétszáznyolcvanegy résztvevő vasárnap először két és fél kilométert tempózott Balaton a 25 fokos vízében. Ezt a számot a hosszútávúszó Európa-bajnokságra készülő Szilágyi Egon nagy fölénnyel nyerte.

Az igazi izgalmak azonban csak ezután következtek, hiszen a tavalyi ezüstérmes Benőcs Zoltán egyre inkább belelendült, és a 80 kilométeres kerékpározás során átvette a vezetést. A fiatal tiszaújvárosi reménység a húsz kilométeres futásra is tartogatott az erejéből, és végül bő három perces előnnyel szerezte meg az első helyet a cseh középtávú bajnok Jan Wainer és Ironman-specialista honfitársa, Peter Vabrousek előtt.

"Jó formában érkeztem, de tartottam a cseh versenyzőktől. Az időeredményeik és az elért sikereik alapján nehéz küzdelemre számítottam, és nagyon örülök, hogy a célig sikerült megőriznem az elsőségemet. Külön boldogság számomra, hogy megjavítottam Kropkó Péter korábbi kerékpáros pályacsúcsát" - nyilatkozta Benőcs Zoltán.

A hölgyeknél előzetesen a címvédő Csomor Erikának és az első fonyódi elsőségére vágyó dr. Harsányi Zsuzsannának adták a legtöbb esélyt a győzelemre. Nos, a két neves sportolónő igazolta a várakozásokat és csak nagy csata után dőlt el köztük az aranyérem sorsa. A kerékpározás az egész mezőnyből Harsányinak ment a legjobban, s a második szám után ő ért be elsőként a versenyközpontba. Csomor - aki egy hete még egy németországi Ironman-viadalon szerzett negyedik helyezést - azonban jól hajrázott: a futás első harmada után megelőzte legnagyobb riválisát, és a vezetést már ne is engedte ki a kezéből. Duatlon világ- és Európa-bajnokunk immár hatodszor bizonyult a legjobbnak Fonyódon!

"Emlékszem, 1994-ben én nyertem itt az első viadalt, és korábban ötször győztem, de most is az első hely megszerzésének reményében álltam rajthoz. Nem volt könnyű dolgom, mert a legnagyobb riválisaim évről évre erősödnek, így nekem is tartanom kell velük a lépést. Az idei verseny a futás során dőlt el, amikor nagyjából hét kilométernél átvettem a vezetést" - mondta el Csomor Erika.

13. Vegyépszer Triatlon Balaton Nagydíj, eredmények
férfiak:
1. Benőcs Zoltán (TVK-Mali, edzője Lehmann Tibor) 3:50,45 óra
2. Jan Wainer (cseh) 3:54,00
3. Peter Vabrousek (cseh) 3:56,32
4. Kerekes Ábel (UTE) 3:57,04
5. Fazekas Attila (UTE) 4:00,14
6. Kovács Tamás (DSC-DSI) 4:00,42

Nők:
1. Csomor Erika (Budaörsi KTE, edzője Zemen János és Pócsföldi Ottó) 4:20,29
2. dr. Harsányi Zsuzsanna (Proathlon VK) 4:22,46
3. Brassay Réka (Veszprémi TE) 4:27,49
4. Bognár Katalin (MAFC) 4:43,08
5. Kovács Fatima (Katlan SE) 4:48,17
6. Varga Renáta (Proathlon VK) 4:49,22.