Vágólapra másolva!
Vasárnap a férfi légpisztolyosok versenyével kezdődik meg Zágrábban a sportlövők világbajnoksága, amelyen az érmek mellett olimpiai kvótákért is zajlanak a küzdelmek. A magyar csapat 47 fővel (28 felnőtt, 19 junior korú versenyzővel) utazik a a négyévente esedékes vb idei kiadására, amelyen minden szakágtól legalább egy érmes helyezést, valamint döntős szerepléseket vár a Kissné Oroszi Edit, a puska, pisztoly és futócél szövetségi kapitánya, míg Vasvári Erzsébet, a koronglövők szakvezetője két döntős pozícióban reménykedik.

"Azt gondolom, hogy megfelelően felkészültünk a vb-re. A puskásokkal és pisztolyosokkal Tatán dolgoztunk július 15-ig, míg a futócéllövők Keszthelyen tréningeztek" - nyilatkozta az előzményekről Kissné Oroszi Edit.

A szakvezető elmondta az év elején azt a célt tűzte ki a válogatott elé, hogy 2006 végéig legalább két olimpiai kvótát megszerezzen.

"Sidi Péter már májusban kivívta a pekingi indulás jogát, ám a terveinken ez nem változtat, így a vb-n legalább még egy versenyzőnktől várok kvalifikációt, persze, nem bánkódnék, ha esetleg többeknek is összejönne. Erre szerintem legalább öt lövőnknek van esélye. A pisztolyos Papnitz Zoltán, Csonka Zsófia és Sike Renáta, a puskás Joó Éva és a gyorstüzelő pisztolyos Pálinkás Lajos is képes lehet a sikerre" - elemezte az esélyeket a kapitány.

A világbajnokságon a Világkupáktól eltérően nem csak egy-egy kvalifikációs helyet osztanak számonként. A legjobb helyzetben a férfi és női légpuskában és légpisztolyban szereplők vannak. Ezekben a viadalokban ugyanis öt-öt kvóta talál gazdára, így itt szerencsés helyzetben akár már a nyolcas döntőbe jutás is pekingi repülőjegyet érhet, mivel azok, akik már biztosították helyüket a 2008-as játékokon, kiesnek a végelszámolásból.

"Két Világkupán tudtunk idén szerepelni, amelyeken többen is jól teljesítettek, így Putz István trapban, Gerebics Roland pedig dupla trapban ért el jó eredményt. Igaly Diána felkészülése volt sajnos a leghányattatottabb, sajnos szinte folyamatosan utaznunk kellett az országban, hogy megfelelő mennyiségű edzésmunkát tudjon elvégezni. Ennek ellenére nagyon bízom abban, hogy a tavalyi kihagyott év után most ismét fináléba tud jutni" - mondta Vasvári Erzsébet.

A szakvezető jelezte, két döntős helyezéssel nagyon elégedett lenne, ám amennyiben ez nem sikerül, akkor sem keserednének el, hiszen a jövő évben könnyebben lehet majd kvótát szerezni.

A magyar csapat
férfiak:
puska: Sidi Péter, Mlinkovics Tibor, Háner Tamás, Herczegh Szabolcs, Nemesi Zsolt
pisztoly: Papanitz Zoltán, Simon Attila, Karacs Zsolt
gyorstüzelő pisztoly: Pálinkás Lajos, Takács Tibor
korong: Gerebics Roland, Putz István, Somogyi Árpád, Bognár Richárd
futócél: Tasi Tamás
központi gyújtású pisztoly: Csuka Zoltán

nők:
puska: Joó Éva, Krzyzewsky Beáta, Miskolczi Júlianna, Nagy Zsófia, Tóth Anita
pisztoly: Csonka Zsófia, Sike Renáta, Erdős Dorottya, Takács Kornélia
korong: Igaly Diána
futócél: Máthé Edit, Kuti Orsolya

junior fiúk:
puska: Gábli Sándor, Veres Ádám, Horváth Gábor
pisztoly: Pál Balázs, Bencz Lajos, Vass Zsolt
korong: ifj. Szollár András
futócél: Belák András, Kocsis Roland, Kocsis Norbert, Szigeti Dávid

junior lányok:
puska: Karmacsi Ildikó, Gábli Orsolya, Borbély Erzsébet
pisztoly: Végh Barbara, Eiselt Judit, Babicz Sára, Nemes Adrienn
futócél: Keczeli Bianka.