Vágólapra másolva!
Az amerikai Floyd Landis visszavette az összetettben élen állónak járó sárga trikót a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó előtti szakaszán. A szombati időfutamot az ukrán Szerhij Honcsar nyerte.

Az 57 km-es időfutam nagy izgalmakat tartogatott, mivel az élen álló spanyol Oscar Pereiro Sio, honfitársa Carlos Sastre, valamint Landis 30 másodpercen belül állt, s a szám specialistájának tartott német Andreas Klöden is reménykedhetett. Landis azonban végig remekül tekert, Sastre a riválisaihoz viszonyítva gyenge volt, míg Pereiro Sio ugyan magához képest jól teljesített, ez is kevés volt az amerikai ellen.

A mostani jó etappal nyerő helyzetbe került Landis igen zaklatott napokon van túl: kedden még rajta volt a sárga trikó, majd másnap tragikusan ment, ám csütörtökön egyéni szökés után nyert, és fél percre megközelítette Pereiro Siót, most pedig az időfutamon brillírozva visszakerült az első helyre.

Az utolsó szakaszon - amikor már általában nem változik az összetett sorrend - Landis révén megint amerikai versenyző nyerheti a Tour-t: az utóbbi hét alkalommal honfitársa, a tavaly visszavonult Lance Amstrong diadalmaskodott.

19. szakasz, Creusot - Montceau-les-Mines, 57 km, egyéni időfutam:
1. Honcsar (ukrán, T-Mobile) 1:07:45 ó
2. Klöden (német, T-Mobile) 41 mp hátrány
3. Landis (amerikai, Phonak) 1:11 p h.
4. Pereiro Sio (spanyol, Caisse d,Epargne) 2:40 p h.
5. Lang (német, Gerolsteiner) 3:18 p h.

az összetettben:
1. Landis 85:42:30 ó
2. Pereiro Sio 59 mp h.
3. Klöden 1:29 p h.
4. Sastre (spanyol, CSC) 3:13 p h.
5. Evans (ausztrál, Davitamon-Lotto) 5:08 p h.
6. Mencsov (orosz, Rabobank) 7:06 p h.

A vasárnapi zárószakaszon a mezőny Antonyból érkezik a párizsi Champs-Elysées-re. A táv 154,5 km.