Vágólapra másolva!
Szerdán Balatonalmádiban orosz győzelemmel kezdődött az úszó Európa-bajnokság, a női 5 km-es nyíltvízi úszást izgalmas végjáték után Jekatyerina Szeliversztova nyerte. Férfi 10 km-en Thomas Lurz bizonyult a legjobbnak. Közben Budapesten, a Margitszigeten a műúszás selejtezőjével indult az Eb-program. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök este hivatalosan is megnyitotta az Eb-t.

A Hajós Alfréd uszoda újonnan épített Széchy Tamás komplexumában Kárpáti Bernadett avatta fel az 50 méteres medencét, igaz, a műúszás selejtezőjében a magyar csapat tartalékja csak versenyen kívül mutathatta be a szabadon választott gyakorlatát. Az Eb nyitó napján a délelőtti program során mintegy hatszázan foglaltak helyet a lelátókon, s a versenyben elsőként az osztrák Elisabeth Mahnnak 40,900 pontot érő gyakorlata után tapsolhattak.

A magyar indulót, Acsay Csillát tizenharmadikként szólították, aki fekete-zöld színkombinációjú dresszében a Mátrix filmzenéjére mutatta be a három perces gyakorlatát, s hazai közönség előtt természetesen a legnagyobb sikert aratta. A bírók 40,100 pontra értékelték, amivel a húsz induló között végül a tizenötödik helyre került.

- Mennyire elégedett a gyakorlatával?- kérdeztük Acsay Csillát.
- Belülről jónak éreztem, és utána az edzőm az is azt mondta, hogy elégedett velem. Persze majd még visszanézem videóról. A nehezebb részektől kicsit tartottam, de szerintem ezek is jól sikerültek. Kinéztem a közönségre, s bár a szurkolókat természetesen csak elmosódva láttam, egy magyar zászlót kiszúrtam, és ez erőt adott.

- Hogy látja, van esélye arra, hogy bekerüljön a tizenkettes döntőbe?
- Természetesen az esti rövid programban minden tőlem telhetőt megteszek, de az maga a csoda lenne, ha bejutnék a fináléba. Előzetesen ezzel nem is számoltunk. A realitás az, hogy a tizenötödik hely környékén végezzek.

- Mi a délutáni programja?
- Megpróbálok aludni egy órát, vagy legalábbis pihenni. Aztán pedig már kezdhetem a ráhangolódást az esti versenyre, és persze mehetek sminkelni is.

- Ez mennyi időt vesz igénybe?
- Nagyjából húsz percet.

- Egy "szakmai" kérdés: miért kell ilyen erősen sminkelni?
- Nagyon egyszerű a magyarázat: a bírók messze ülnek, és fontos, hogy lássák, ez is az összhatás része.

A műúszók este bemutatták a rövid programjaikat, s a délelőtti szabadon választott gyakorlatok pontszámait is figyelembe véve kialakult a tizenkettes döntő mezőnye. A sorrend gyakorlatilag nem változott, a legmagasabb pontszámmal az orosz Iscsenko kvalifikálta magát a szombati fináléba. Acsai Csilla nem jutott tovább, maradt a 15. helyen.

Műúszás, selejtező, végeredmény:
1. Iscsenko (orosz) 97,850
2. Mengual (spanyol) 96,700
3. Anthopoulou (görög) 92,400
...
15. Acsay Csilla 80,500