Vágólapra másolva!
A győztes amerikai Floyd Landis az, aki doppingvétséget követett el a vasárnap zárult Tour de France profi kerékpáros körversenyen. A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) szerdán tette közzé, hogy az egyik vizsgálatnál "a normálistól eltérő" eredményt kaptak.

Lapértesülések után csütörtök délután a Phonak is bejelentette, hogy Landisről van szó: "Az UCI szerdán hivatalosan értesítette a csapatot, hogy Floyd Landis doppingvizsgálata során a normálistól eltérő tesztoszteron szintet mutattak ki" - áll a közleményben.

Az idei Tour bajnokát a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték. Az amerikai szövetség cáfolta, hogy valamelyik kerekesüket érintette volna a doppingügy, igaz, Landisnek nem amerikai, hanem spanyol licence van.

Pat McQuaid, az UCI elnöke nem kívánt állást foglalni az ügyben, viszont "mélyen csalódott és nagyon el van keseredve" a doppingeset kapcsán.

A ZDF német televíziós csatorna bejelentette: kérdéses, hogy a jövőben közvetíti-e a Tourt. "Mi sporteseményre kötöttünk szerződést, arra sem mi, sem nézőink nem kíváncsiak, hogy melyik kerékpárosba tudnak több gyógyszert tömni" - mondta Nikolaus Brender, a csatorna főszerkesztője. "Csak akkor közvetítünk jövőre a versenyről, ha a szervezőktől számunkra megnyugtató garanciát kapunk arra, hogy doppingmentes verseny lesz a Tour de France."

Brender hozzátette: a ZDF egyeztető tanácskozást kíván szervezni a versenyről közvetítő többi televíziós társaság, illetve a nemzetközi szövetség képviselőinek részvételével. "Ha valamennyi csatorna egységesen bojkottálja a viadalt, akkor ez hatalmas nyomást jelent az illetékesekre és a csapatokra, s talán marad némi esély arra, hogy tiszta verseny lesz a Tour."

Landis egyébként szerda este nem jelent meg a hollandiai Chaamban rendezett kritériumverseny rajtjánál, pedig oda várták. Az ANP holland hírügynökség úgy tudja, a kerekes orvosai tanácsára nem indult el a viadalon. Az amerikai versenyző részvételét, érkezését szervező John van den Akker csalódottan vette tudomásul a távolmaradást.

"Egész este igyekeztünk kapcsolatba lépni vele, illetve menedzserével, John Lelangue-gal, de nem jártunk sikerrel. Sok pénzt áldoztunk arra, hogy itt legyen. Várjuk a magyarázatot, miközben azt feltételezzük, hogy valami komoly dolog történhetett" - mondta Akker.

* * *

Levi Leipheimer az idény végén elhagyja a Gerolsteiner kerékpárcsapatot, és a Discovery Channelben folytatja pályafutását. A 32 éves amerikai kiválóság 2000-ben és 2001-ben a leendő együttesének jogelődjében, a US Postalban segítette Tour de France-győzelemhez barátját, a tavaly visszavonult Lance Armstrongot.

"Ebben a szezonban nagyon jól ment a csapatnak, és nekem is sikerült megnyerni a német körversenyt, illetve a Dauphiné Libéré viadalt. A Discovery azonban visszautasíthatatlan ajánlatott tett" - jelentette ki Leipheimer.