Vágólapra másolva!
A hazai rendezésű úszó Európa-bajnokság programjának elkészültekor már tudni lehetetett, hogy a pénteki lesz a legcsendesebb nap. A hosszútávúszók két fárasztó nap után ezúttal pihenhettek, csak a műúszás csapatversenyének selejtezője volt műsoron, és igazából ez is tét nélkül zajlott. Csupán tizenegy együttes nevezett, így mind, a magyar is bejutott az "elméletileg" tizenkettes döntőbe.

Ahogy a műúszás eddig látott számaiban, a csapatversenyben is az oroszok viszik a prímet az Eb-n. Ebben természetesen semmi meglepetés nincs, hiszen az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok gárdáról van szó.

Az athéni aranyérmesek közül ugyan már csak Gromova, Haszjanova és Sorina maradt meg, de az új lányok is egészen kiválóak, köztük az egyéni verseny favoritja, Iscsenko. Mindezt jól mutatja, hogy az oroszok nyolcasa a délelőtti kűrjére három 9,8-as és tíz 9,9-es pontszám mellett az olasz bírótól a technikai értékre a maximális 10-est is megkapta. A második helyre a spanyolok, a harmadikra az olaszok kerültek.

A magyar csapat - Aranyossy Zsófia, Boros Edit, Győri Júlia, Kárpáti Bernadett, Kiss Júlia, Ökrös Anna, Radványi Dóra, Stumpf Kata - két hibától eltekintve szép gyakorlatot mutatott be a mintegy ezer fős közönség előtt. Az, hogy az Eb szervezőbizottsága csütörtökön úgy döntött, vasárnap estig ingyenes a belépés az uszodába, megtette a jótékony hatását; s együttesünk számára jogos volt a tapsvihar és az ováció.

Az papírforma volt, hogy a legjobbakkal nincs esély lépést tartani, a hollandokkal és a németekkel vívott külön versenyben pedig utóbbiakat sikerült legyőzni. A délelőtti program végén jött a hír, hogy a hollandoktól levontak két pontot, mert az egyik versenyzőjük a medence aljáról rugaszkodott el, ami tilos, de őket így sem sikerült megelőzni.

Forrás: [origo]
A magyar csapat

"A mostaninál azért szerintem tudtunk volna szebb gyakorlattal is kirukkolni, de majd a döntőben jobbak leszünk! Addig is az esti rövid program rázósabb lesz, mert amíg a kűrben lehet külön-külön is elemeket bemutatni, vagyis csúsztatni, hogy négyen legyünk szinkronban, a kötelezőben nyolcunknak mindent egyszerre kell csinálni" - jegyezte meg a vegyes zónában a csapat egyik legcserfesebb tagja, Stumf Kata, aki Győri Júliával együtt néhány kulisszatitokba is beavatta a műúszásban kevésbé jártas tudósítókat.

Így például megtudhattuk, hogy a víz alatt a csapattársak mozgását csak homályosan lehet követni, de edzéseken úszószemüvegben gyakorolnak, ott jól látnak, s a sok gyakorlás eredménye, hogy aztán a versenyen már "érzésből" szinkronban vannak. A hajköltemények elkészítéséhez étkezési zselatint (!) használnak, a fürdőruha trendet illik követni, mindenki magát sminkeli, s az orrcsipesz nagyon nagy jelentőséggel bír.

A vízben levegőt szájon át vesznek, és ha a csipesz véletlenül leesne és eltűnne a medence alján, az minden műúszó rémálma, de a dresszre csíptetve még van két tartalék is... "Ha a gyakorlat végén történik a malőr, akkor kibírjuk, viszont ha az elején, akkor muszáj a tartalékhoz nyúlni. Persze csak olyan helyzetben, amikor nem feltűnő" - mondták el a lányok, akiknél egyébként alap, hogy levegővétel nélkül átússzák az ötven méteres medencét. Természetesen hosszában.

Eredmények, műúszás, selejtező, állás a kűr után:
1. Oroszország 49,450
2. Spanyolország 48,450
3. Olaszország 46,600
... 10. Magyarország 41,950