Vágólapra másolva!
Elrontott ünnepről cikkez a francia sajtó, egyidejűleg pedig a kerékpársport hitelességének újbóli megkérdőjeleződését állapítja meg annak kapcsán, hogy a Tour de France győztese, az amerikai Floyd Landis doppingtesztje pozitív lett.

A sportág nemzetközi szövetsége (UCI) szerdán tette közzé, hogy az egyik vizsgálatnál "a normálistól eltérő" eredményt kaptak, de az illető nevét akkor még nem hozta nyilvánosságra. Csütörtökön előbb egy dán lap számolt be arról, hogy a szóban forgó versenyző éppen a bajnok Landis, majd ezt a kerekes csapata, a Phonak is megerősítette.

Landis mintájában, melyet a 17. szakaszon aratott győzelme után, Morzine-ban szolgáltatott, túlságosan magas volt a tesztoszteronszint. "Egy év leforgása alatt megkérdőjeleződött a két legutóbbi Tour-győztes teljesítményének értéke, és ezzel együtt a kerékpározás, illetve a profi sport hitelessége. Ez nem jó hír" - utal a l'Equipe című lap arra, hogy a tavaly, hétszeres győztesként visszavonult, ugyancsak amerikai Lance Armstronggal kapcsolatban is időről időre doppinggyanú vetődik fel.

Az újság az elmúlt év augusztusában például arról számolt be, hogy az amerikai kerekessztár első, 1999-es Tour-diadala után lefagyasztott hat mintája - akkoriban még kimutathatatlan - EPO-t tartalmaz, és ez a lefagyasztott minták újbóli, 2004-es elemzése során derült ki. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által októberben felkért független jogi szakértő, a holland Emile Vrijman május végén tisztázta Armstrongot.

A Libération "Képmutatás" címmel számol be a mostani történésekről, s többek között arról ír, hogy "a szánalmas Landis-ügy elrontott mindent, egyúttal pedig igazolja azokat, akik szerint a profi kerékpársport gyógyíthatatlan betegségben szenved". "Néhány fehér bárányt leszámítva a kerékpársport narkós, a különböző készítmények nagy mennyiségben keringenek, minden csupán képmutatás és hazugság" - folytatódik a cikk.

Az újság odáig elmegy, hogy kijelenti: "egy ilyen közegben engedélyezni lehetne a doppingolást, sőt talán inkább kötelezővé kellene tenni". "Radikális megoldás lenne, de így mindenki egyenlő eséllyel indulna. A versenyzők egy társaság kísérleti nyulaivá válnának, s az értékek közül a hatékonyság válna elsőszámúvá, illetve kizárólagossá."

A l,Humanité "Landis pozitív, elrontott ünnep" címmel utalt az újabb doppingesetre, majd a cikkben "a dopping sárgatrikósának nevezi" az amerikait.

A Le Figaro szerint "kérészéletűnek bizonyulhat Lance Armstrong korábbi segítőjének tündöklése, gyorsan véget érhet a tündérmese".

A Le Parisien/Aujourd,hui arról értekezik, hogy "a kerékpár világa már azt hitte, mindent megélt doppingügyben, egyvalami azonban még hiányzott a zaklatott történetéből, nevezetesen az aktuális Tour-győztes lebukása".

"A sorozatban hétszer győztes Lance Armstrong még megúszta, Landis már nem" - folytatódik az írás.