Vágólapra másolva!
Szombaton este a Margitszigetre zúduló özönvízszerű eső elmosta az úszó Európa-bajnokság második műúszódöntőjét, a csapatverseny fináléját. Még délelőtt egyéniben az orosz Iscsenko győzött, kora délután pedig Balatonalmádiban a férfi 25 km-es nyíltvízi úszást a francia Rondy nyerte.

A margitszigeti Széchy Tamás komplexumban szombaton délelőtt az egyéni verseny döntője nyitotta a programot, s mivel a címvédő francia Dedieu tavaly a montreali vb megnyerése után visszavonult, kiadó volt a "trón". A vb- és Eb-ezüstérmes orosz Iscsenko bizakodhatott, hogy ő foglalja el, és így is történt. A húsz éves orosz lány kifogástalan produkciójára 9,7-9,9 közötti pontokat kapott, és nagy fölénnyel nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Az eddig vb- és Eb-bronzéremmel rendelkező spanyol Mengual ugyancsak előrébb lépett eggyel, ő állhatott a dobogó második fokára, a harmadikra pedig a görög Anthopoulu. Utóbbi sikerének jelentős magyar vonatkozása is van, hiszen a görög válogatott vezetőedzője Szauder Gábor. A szakember immár tizennégy éve dolgozik Görögországban, s nyolc éve a válogatott élén.

"Tudtam, hogy Dedieu visszavonulása után én vagyok a favorit, s azt hiszem, ma megfeleltem az elvárásoknak, pályafutásom eddigi legjobb kűrjét mutattam be" - nyilatkozta Iscsenko. Mengual ugyancsak elégedett volt: "Az orosz versenyzők nagyon erősek, így aztán boldog vagyok az ezüstéremmel is. S büszke vagyok arra, hogy Magyarországon is nagyon sokan szurkolnak nekem!" Anthopoulu pedig a bronzérmére volt nagyon büszke: "Még csak tizenhat éves vagyok, ezért ez harmadik hely hatalmas siker számomra. Ráadásul ez a görög műúszósport második Eb-érme!"

Az esti programban a csapatverseny döntőjére került volna sor, a magyar együttes (Aranyossy Zsófia, Boros Edit, Győri Júlia, Kárpáti Bernadett, Kiss Júlia, Ökrös Anna, Radványi Dóra, Stumpf Kata, tartalék: Acsay Csilla, Árkovics Petra) fellépésével. Ám mintegy tíz perccel a tervezett 18 órás kezdés előtt özönvízszerű eső zúdult a Margitszigetre, így a versenyt nem lehetett elkezdeni.

A szurkolók zöme - mintegy kétezren! - kitartott a tető nélküli tribünön is, és dacolva az égi áldással, a hangszóróból szóló zenére karneváli hangulatot teremtve várta a kezdést. Több versenyző, aki a döntőben természetesen nem volt érdekelve, angolok, csehek és svájciak, fürdőruhában táncoltak a lelátón. A szemmel láthatóan fázós bolgár duó viszont a fedett sajtótribünre menekült.

Forrás: [origo]

A didergő bolgár versenyzők a sajtótribünre menekültek

Az eső fél óra elteltével csendesedni kezdett, majd elállt, és a csapatok már készülődtek, hogy elkezdik a döntőt. Öt perc múlva azonban újra leszakadt az ég, s ekkor a szervezőbizottság úgy döntött, hogy a finálét vasárnapra halasztja. Így az Eb programja módosult: vasárnap 10 órakor a csapat szabadkombinációra, 12.30-kor a párosok versenyére, 18 órakor a csapatverseny döntőjére kerül sor.

eredmények, műúszás, egyéni:
1. Iscsenko (orosz) 98,400
2. Mengual (spanyol) 97,700
3. Anthopoulu (görög) 93,900.
Acsay Csilla a selejtezőben 15. lett, így nem jutott be a tizenkettes döntőbe.