Vágólapra másolva!
A tavalyi évben a budapesti birkózó világbajnokságon élete egyik legnagyobb eredményét érte el Ritter Árpád azzal, hogy a hazai közönség buzdítása közepette egészen a döntőig menetelt, majd ezüstérmet nyert a szabadfogásúak 74 kilogrammos mezőnyében. Idén egy súlycsoporttal feljebb lépett, és ez a válogatott edzőjének Gulyás Istvánnak, illetve a versenyzőnek is nagy kihívást jelentett.

"Tavasszal az Európa-bajnokságon elmaradt az érem, és bár csalódott voltam, sokáig nem rághattam magam a történteken" - kezdte a Csepel birkózója, aki most éppen külföldön edzőtáborozik a szabadfogású válogatott tagjaival. "Tudtam, sőt tudtuk, hogy amikor az ember súlycsoportot vált, akkor a fizikai felzárkózás a legfontosabb, és miután az izmot megszerezni a legnehezebb, ezért időbe telik. Tényleg mindenki az ígérte, hogy türelmes lesz velem, s a 2006-os év majd ennek jegyében telik el, ám azért vagyok versenyző, hogy minél jobb eredményeket érjek el.

- Egyelőre az megállapítható, hogy aggodalomra semmi ok, hiszen két héttel ezelőtt a magyar szabadfogású válogatott a németországi emlékversenyen öt aranyérmet nyert, ami azt hiszem példanélküli a fogásnem történetében.
- Mi is meglepődtünk, mondhatom, hogy ezt az éremtermést a szeptember végi kínai világbajnokságon is elfogadnánk. A tréfán túl azonban tényleg mindenki elkapta a fonalat és remekül kijött a lépés. A mezőny sem volt gyenge, és nagyon örültem a többiek, Wöller Gergő, Hatos Gábor, Kiss Tamás és Aubéli Ottó - sikerének is.

- És természetesen Ön volt az ötödik. Ez azt jelenti, Ritter Árpádtól ezentúl ismét elvárhatjuk a világversenyeken az érmeket?
- Nagy volt a nyomás rajtam korábban. Természetesen, ha megszokni nem is, de vele együtt élni lehet. Ebben a válogatottban sok kiváló képességű birkózó van, akik bármikor okozhatnak kellemes meglepetést a szurkolóknak. Azon vagyok, hogy a pekingi olimpiáig kitartsak, és szépen búcsúzzam a sportágtól. Ezt persze megígérni nem tudom, ám törekedni fogok rá. Szóval, remélem, nyerek még érmet.

- Szűk két hónapjuk maradt a világbajnokságig, addig meg van a menetrendjük?
- Természetesen. Először Oroszországba látogatunk el egy versenyre, erős lesz a mezőny, jó szintfelmérő, hogy hol tartunk. Aztán onnan Lengyelországba utazunk, a tengerpart közelébe és két hétig edzőtáborozunk, külföldi birkózókkal együtt. Annyit tudok, hogy jön egy-két orosz srác is, tehát nem fogunk unatkozni a tréningeken. Augusztus végén pedig haza érkezve folytatjuk tovább a munkát.

Tomka Tivadar