Vágólapra másolva!
A 100 és 200 mellen már megszerzett két bronzérme után Kovács Ágnes szombaton délelőtt 50 mellen a negyedik legjobb idővel jutott be az elődöntőbe a budapesti úszó-Eb-n, s a tizenkettedik helyen tovább lépett Kovács Krisztina is. Női 200 pillangón ugyancsak két versenyzőnk van a legjobb tizenhat között: Boulsevicz Beatrix a harmadik, Lipcsei Krisztina a hetedik idővel. Férfi 4x200-as gyorsváltónk országos csúccsal a nyolcadik helyen lett finalista. Délután a női 3 méteres műugrás selejtezőjéből Barta Nóra a második legmagasabb pontszámmal jutott be az esti, az úszófinálék után sorra kerülő tizenkettes döntőbe! S ide Kormos Villő is kvalifikálta magát, a kilencedik helyen.

A Margitszigeten szombaton reggel az 50 női mell előfutami nyitották az Eb-programot. Kovács Ágnes futamában 31,99 másodperces idővel második lett a brit Haywood (31,75) mögött, s a végelszámolásnál még a fehérorosz Kapisina (31,71), valamint az orosz Bogomazova (31,80) előzte meg, így a negyedik legjobb idővel lépett tovább a délutáni elődöntőbe.

"Jól ment az úszás, a rajttal sem volt gond, és annak különösen örülök, hogy harminckét másodpercen belül értem célba. A tegnapi kétszáz mell után ez mindenképpen jó eredmény. A nevezések alapján is a negyedik legjobb idő volt az enyém, most is ez a helyzet, de egyelőre csak abban gondolkozom, hogy jussak be a döntőbe. Előrébb nem szabad nézni, mert délután nagyon szoros versenyre számítok, szerintem csak századok döntenek majd - jegyezte meg a futam után olimpiai bajnoknőnk, aki azt is elárulta, hogy pénteken este a szombati programra való tekintettel nagyon nem ünnepelhetett, de egy tortával felköszöntötték a többiek.

Kovács Ági mellett Kovács Krisztina is elődöntős lett, 32,67-es ideje a tizekettedik legjobb volt. Szintén két versenyzőnk jutott be a tizenhat közé 200 női pillangón, Boulsevicz Beatrix (2:10,55 p) a harmadik, Lipcsei Krisztina (2:11,53) a hetedik helyen. A két legjobb időt a brit Dickons (2:10,08) és a lengyel Jedrzejczak (2:10,45) úszta.

A 100 pillangón negyedik helyen végzett Boulsevicz továbbjutása papírforma, a kérdés igazából az volt, hogy második magyarként Lipcsei vagy Jakabos Zsuzsanna megy tovább. Nos, Jakabos ideje (2:12,13) hiába volt a tizedik legjobb a mezőnyben, a tizenhat között egy nemzetből csak ketten lehetnek, így kiesett.

"Mindketten előre tudtuk, hogy nagy csatát vívunk egymással, erre készültünk, s boldog vagyok, hogy ebből a párharcból én jöttem ki jobban. Az természetesen nagy segítség volt, hogy én az utolsó futamban úsztam, így tudtam, hogy Zsuzsa előttem milyen időt ért el, amit aztán nekem túl kellett szárnyalni. Délután megpróbálom a 2:10,07-es egyéni csúcsomat megdönteni, és remélem, hogy bejutok a döntőbe" - nyilatkozta Lipcsei Krisztina.

A délelőtti program végén 4x200-as férfi gyorsváltónk (Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs, Kiss Boldizsár, Makány Balázs) a tizennyolc kvartett között 7:24,14 perces országos csúccsal a nyolcadik helyen - egy tizeddel verve az ukránokat - éppen becsúszott a döntőbe.