Vágólapra másolva!
Hetedszer lett a dortmundi Sparkassen szuperverseny győztese Vlagyimir Kramnyik. Az orosz világbajnok a torna utolsó fordulójában a félpontos előnnyel sakkasztalhoz ülő Lékó Pétert győzte le a világos bábukat vezetve. A Nimzoindiai védelemben korai vezércserét láttunk, de Kramnyik őrizte kis előnyét. Nagymesterünk a védekezés közepette apró hibát vétett, s ezt Kramnyik a tőle megszokott precizitással használta ki. Lékó a vereséggel az angol Michael Adams és az izraeli Borisz Gelfand társaságában holtversenyben harmadikként zárta szereplését. Az orosz Peter Szvidler honfitársához hasonlóan 4,5 pontot szerzett, de rosszabb Berger-Sonneborn értékeléssel a második helyet szerezte meg.

A sorsolás szeszélye folytán a 2004-es világbajnoki döntő két résztvevője, Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter a 19-es kategóriájú szuperverseny utolsó fordulójában mérkőzött meg egymással. Összecsapásuk nagy tétje az volt, hogy Lékó harmadszor, vagy Vlagyimir Kramnyik hetedszer végez-e az első helyen. Nagymesterünkkel holtversenyben vezető orosz Peter Szvidler nem kockáztatott, az angol Michael Adams elleni gyors döntetlennel bebiztosította a holtversenyes elsőséget, mert arra nem igazán számítottunk, hogy Lékó sötéttel nyerésre akar játszani.

Nagy érdeklődés kísérte a viadal csúcsrangadóját, Kramnyik és Lékó csatáját. Az orosz világbajnok a Nimzoindiai védelem egyik jól ismert, korai vezércserével minimális világos előnyhöz vezető változatát választotta, nagyon bízott legendás technikájában. Kramnyik szekundánsának, Jevgenyij Barejevnek az újítását választotta. Lékó és Kramnyik felváltva tűnődött hosszasan. A bástyacsere után a sötét vezérszárny védtelensége döntővé vált, s az időkontroll előtt Péter időzavarba került.

A játszma utolsó kritikus pontja a 43. lépés volt, a villámgyorsan meghúzott 43...Kd7 gyors vesztéshez vezetett. Kramnyik kihasználta esélyét, a hajrában elért kettős győzelemmel végül hetedszer diadalmaskodott kedvenc városában. Lékó Péter a világbajnoki döntő utolsó partijához hasonlóan nagy lehetőséget szalasztott el, nagyon közel állt ahhoz, hogy végre pontot tegyen az egyéves hullámvölgy végére. Nem tudott megbirkózni a döntő játszma tétjével, ahogy a linaresi szuperversenyen is tornagyőzelmet szalasztott el.

A szuperverseny legnagyobb meglepetése az örmény olimpiai bajnokcsapat éltáblásának, Levon Aronyinnak a hetedik helyezése. A tavalyi Világkupa-győztes nagy sorozatot tudhat maga mögött, sikert sikerre halmozott, de dortmundi első fellépése pocsékra sikeredett. Három vereséget szenvedett, s nagyon simán vesztett a hajrára feljavult Borisz Gelfand ellen is. A tavalyi győztes német Arkadij Naiditsch elégedett lehet az ötvenszázalékos eredményével. Baadur Zsobava könnyűnek találtatott az elit mezőnyében, s nehezen bocsátjuk meg a grúz nagymesternek, hogy világossal elszenvedett 15 lépéses vereségével nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kramnyik a tornagyőzelemért szállhatott harcba Lékóval szemben.

A nyolc résztvevős tornán hárman is megőrizték a veretlenségüket, Kramnyik, Szvidler és Adams sem talált legyőzőre. A viadalon a 28 partiból csak 10 dőlt el, Aronyian és Zsobava nyeretlen maradt, ők ketten hét partit buktak el.