Vágólapra másolva!
Hihetetlenül balszerencsésen járt a göteborgi atlétikai Eb-n Tóth Lívia a 3000 méteres akadályfutás eldöntőjében: az európai ranglista 6. helyén álló versenyzőnk biztos továbbjutó helyen, a cél előtt öt méterrel (!) sérült meg, s kiesett. Férfi diszkoszvetésben Varga Roland és Máté Gábor is bejutott a döntőbe, női 100 méter gáton Vári Edit kiesett. Tízpróbában két szám után a vb-bronzérmes Zsivoczky Attila csak a 21. helyen áll.

Az Eb csütörtöki programjának elején elrajtolt a férfi 50 km-es gyaloglás mezőnye, majd a női 3000 méteres akadályfutás két elődöntője következett. A harmincegy indulót egy tizenhat és egy tizenöt fős futamba sorolták; s a biztos döntőbe jutáshoz az első négy helyen kellett végezni, valamint az összesítés alapján négyen még időeredménnyel is finalisták lehettek.

Az európai ranglista hatodik helyén álló, s a tavalyi Universiade - valamennyi sportágat tekintve - egyetlen magyar győztese, Tóth Lívía az első elődöntőben taktikusan versenyzett. Az orosz Petrova és Ivanova, valamint a lengyel Kowalska társaságában meglépett a többiektől, s az utolsó körben mintegy tizenöt méter előnye volt az ötödik helyen futó spanyol Fuentes-Pilával szemben.

Már csak öt métert kellett volna megtennie, amikor az Ullevi stadion közönsége döbbenten láthatta a magyar versenyző drámáját: a szezonban már korábban is sérüléssel bajlódó Tóth Lívia a combjához kapott, majd a földre rogyott. Néhány pillanat múlva feltápászkodott, s könnyek között átvánszorgott a célon, de már csak a hatodik helyen.

Forrás: [origo]

Tóth Lívia

A második futam után kiderült, hogy az időeredményével nem került be a döntőbe, de sérülése - az első hírek szerint combhajlító izma meghúzódott - miatt számára alighanem egyébként is véget ért volna az Európa-bajnokság.

Tóth Lívia a tavalyi helsinki világbajnokságon is balszerencsés volt, az előfutamában elesett, ami korábban még soha nem fordult elő vele.

"Lívia az utolsó vizes árok után kezdte érezni a lábát, majd jött ez a görcs, amely teljesen koordinálatlanná tette a mozgását" - mondta az MTI-nek Mérei László szakmai igazgató. "Nagyon balszerencsés, hiszen tavaly a vb-n bukott, most pedig rendkívül okosan versenyzett. Próbáljuk vigasztalni, érthető módon nagyon el van keseredve. Az országos bajnokságot éppen azért hagyta ki, hogy kipihenje korábbi sérüléseit, s úgy tűnt, rendbe is jött. Az akadályvételek azonban nagyon igénybe veszik a lábat, s ez a görcs a legrosszabbkor jött. Azt nem tudni, vajon indulhatott volna-e a döntőben, ha továbbjut."

Nem járt sikerrel női 100 méter gáton Vári Edit sem, aki 13,17 másodperes egyéni csúcsától, valamint az ehhez közeli 13,20-as idei legjobbjától is alaposan elmaradva, 13,42-vel csak negyedik lett előfutamában. Összesítésben a harminchét induló között a 22. helyen zárt. A tizenhat közé jutáshoz 13,30-as időeredményre lett volna szüksége. Az első körben a svéd Susanna Kallur volt a leggyorsabb 12,70-nel.

Forrás: [origo]

Varga Roland

Férfi diszkoszvetésben az olimpiai ezüstérmes, s az idei világranglistán 69,95 méterrel harmadik Kővágó Zoltán motorbalesete miatt kénytelen kihagyni az Eb-t, de a selejtező huszonnégy fős mezőnyében Varga Roland és Máté Gábor révén így is volt két érdekeltségünk. Varga az A csoportban 61,01-gyel az ötödik, Máté a B-ben 60,53-mal a negyedik helyen zárt; az összesítés alapján előbbi a 8., utóbbi a 10. helyen lépett tovább a tizenkettes döntőbe.

A selejtezőben a vb-ezüstérmes észt Gerd Kanter hajította legmesszebbre a diszkoszt, 66,71-re. Érdekesség, hogy az olimpiai és világbajnok, 71,08-cal világranglista-vezető litván Virgilijus Alekna két rontott dobással kezdett, de utolsó kísérletére megemberelte magát, s 64,53-mal végül is a második helyen kvalifikálta magát a fináléba.

Csütörtökön a férfi tízpróbázók is megkezdték versenyüket. A nyitó 100 méteres síkfutásban Zsivoczky Attilára meglehetősen rossz hatással volt, hogy futamában csak a negyedik rajt sikerült. A tavalyi vb bronzérmese, s Kővágó távollétében - a kalapácsvető Pars Krisztián mellett - legnagyobb reménységünk csupán hatodik lett, s 11,17 másodperces s idejével sem lehetett elégedett, hiszen idei legjobbja 10,98. Az első szám után a huszonhat induló között 823 ponttal a 18. helyet foglalta el.

Távolugrásban az első sorozatban 708 centit ért el, ami ebben a számban az idei legjobb eredménye. Arra, hogy második és harmadik kísérletére mire képes, csak hosszabb szünet után kaphattunk választ, mert Göteborgra hatalmas zápor zúdult, s a selejtezőt további részét csúsztatni kellett. Nos, a folytatásban Zsivoczky Attila már nem javított (679 cm, 694 cm), ebben a számban 17. lett, az összesítésben 1651 ponttal mégis visszacsúszott a 21. helyre. Viszont így két olyan számon már túljutott, amely nem tartozik a kedvencei közé. Az élen az olimpiai bajnok és világcsúcstartó cseh Roman Sebrle (1855), a német Stefan Drews (1818) és az észt Kristjan Rahnu (1807) foglalta el az első három helyet.

Az 50 km-es gyaloglás mezőnye kénytelen volt dacolni az égi áldással. A számot végül a francia Yohan Diniz nyerte, megelőzve a spanyol Jesús Angel Garciát és az orosz Jurij Andronovot.

Eredmények, férfi 50 km-es gyaloglás:
1. Yohan Diniz (francia) 3:41:39 óra
2. Jesús Angel Garcia (spanyol) 3:42:48
3. Jurij Andronov (orosz) 3:43:26

Fábik Tibor

[origo]