Vágólapra másolva!
Augusztus végén jelenik meg a Chess Informant 96. kötete. A legújabb  kiadvány az előfizetők számára már letölthető a www.sahovski.co.yu honlapról. A könyv februártól a május végéig tartó versenyidőszak legjobb játszmáit, megnyitáselméleti érdekességeit, hatásos kombinációit, tanulságos végjátékait gyűjti csokorba. Többek között a linaresi szuperverseny, a Karpov-verseny, az  Európa-bajnokságok, a női világbajnokság, rangos nyílt tornák figyelmet érdemlő partijait elemzik maguk a játékosok. Döntött a nemzetközi zsűri, a 94-es kötet legjobb játszmájának az orosz Szuperbajnokságon játszott, Drejev-Barejev választotta. A legértékesebb megnyitáselméleti újítás díját a holland Loek Van Wely nyerte el az azeri Tejmur Radzsabov elleni ötletéért. A kötetben az angol John Nunn pályafutásának legszebb partijaival, kombinációival és végjátékaival is megismerkedhetünk.

A hagyományos kiadvány, a Chess Informant 96. kötetében 945 játszmát, illetve megnyitáselméleti szempontból érdekes parti részletét elemzik. A torinói sakkolimpia legérdekesebb játszmáinak elemzéseit csak a következő könyvben olvashatjuk, de így is igen bőséges a kínálat.

A versenyidőszak legjelentősebb tornájának, a két helyszínnel megrendezett linaresi viadalnak összes játszmáját górcső alá veszik. A Bundesliga, a francia és az orosz csapatbajnokság partijait is szép számmal megtalálhatjuk a kötetben. Nem hiányozhatnak a tanulságos kombinációk és végjátékok csokrai sem.

A 96-os kötet egyik főszereplője az angol John Nunn. Az irodalmi munkásságával is elévülhetetlen érdemeket szerzett, matematikusként elismert professzor pályafutását legérdekesebb partijain, érdekes kombinációin, végjátékain keresztül ismerhetjük meg. Döntött a nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri, a 95-ös könyv legjobb partijaira ismét csak nyolc főből álló grémium szavazott, Alekszej Shirov másodszor is kimentette magát.

Régen nem látott szoros verseny alakult ki a dobogós helyezésekért, s végül a megszerezhető 80 pontból 47-tel nyert a Drejev-Barejev parti, amelyet a Szuperbajnokságon játszottak. A sáncolási lehetőséget elvesztett sötét király elleni támadás igen látványosra sikeredett. Holtverseny alakult ki a második helyen a 46 pontos Volokityin-Nakamura és a Bacrot-Rublevszkij játszma között. Egyik sem volt hibátlan.

A norvégok csodagyereke, Magnus Carlsen volt a szenvedő fél a 41 ponttal negyedik helyezett partiban. Az értékes megnyitási újítás után Magnus a kritikus állásban hibázott a kubai Lazaro Bruzon ellen. Korai tisztáldozatot, a megszokott szicíliai bonyodalmakat láthatjuk az Oroszországban játszott Galkin-Jemelin partiban, Alekszandr Griscsuk pontosan kivitelezett spanyol megnyitású győzelmét Gata Kamsky ellen a Világkupán, mindkettőnek 39 pontot szavaztak meg.

Tetszetős Alekszej Drejev villámgyőzelme (31), Loek Van Wely királyindiai védelmű nyerése az azeri Tejmur Radzsabovval szemben (27), a holland nagymester elnyerte a legjobb megnyitáselméleti újítás díját. A Zsobava-Beljavszkij (15) és a Ni Hua-Mcsedlisvili (13) zárja a sort. A voksolás érdekessége, hogy a világos szín volt a nyerő, sötét valamennyi díjazott partit elbukta.