Vágólapra másolva!
Csütörtökön délután az 500 méteres előfutamokkal folytatódott Szegeden a kajak-kenu világbajnokság, amelyen a nagy indulói létszám miatt mindössze a négyesek versenyében lehetett egyenesen a fináléba jutni.

Az 500 méteres programot magyar szempontból Mike Róbert nyitotta. A racicei Európa-bajnokságon kilencedik helyen záró kenus futamából a harmadik helyen került be a középdöntőbe. Ebben a futamban rajtolt a címvédő német Andreas Dittmer is, aki bár 1000 méteren a legjobb időt érte el, korábbi sérülése miatt ezúttal csak a középmezőnyben tudott végezni.

Benkő Zoltán futamában fej-fej melletti csatát vívott Janics Natasa, testvérével Sztjepannal: a hajrát a magyar versenyző bírta jobban. "Nem adtam ki mindent magamból, hiszen belülről nem volt olyan vészes a helyzet" - mondta Benkő Zoltán. "A délelőtti ezer méter annál inkább. Mindenki azt hitte, hogy taktikázom, amikor a cél előtt ötven méterrel lelassítottam. Az az igazság, hogy a hajómon fennakadt egy fadarab, így örülök, hogy borulás nélkül célba értem."

A nőknél Benedek Dalma ezúttal a 2000-es sydneyi olimpia bajnoka, az olasz Josefa Idem mögé kényszerült futamában. "Azt hittem, hogy vezetek" - magyarázta Benedek Dalma. "Csak akkor vettem észre Idemet, amikor a hangosbemondóban meghallottam, hogy a második helyen haladok. Nem vagyok elégedett, ahogyan az ezer méteremmel sem. Bár futamgyőztesként jutottam a döntőbe, az időm elmaradt a várttól."

A kenu párosok versenyében Kozmann György és Kolonics György ismét meggyőzően lapátolt, ami azt mutatja, hogy túljutottak az Európa-bajnokság kellemetlenségein. "Az ezer és az ötszáz méteres futam is meggyőzött minket arról, hogy jó úton haladunk, bár ez már a felkészülésünk alapján várható volt. Azt hiszem, sikerült magunkat helyre rakni ebben a mezőnyben" - mondta Kozmann György.

A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor egység nagyon is a helyén volt, hiszen több hajóhosszal utasította maga mögé a mezőnyt.

Kovács Katalinnak és Janics Natasának ezúttal sem kellett megfeszülni az elsőségért, a lányok ismét az aranyérem abszolút esélyeseinek tűnnek.

A négyesek küzdelmében a "veteránkorban" (34.5 év az átlagéletkor) lévő Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc összetételű hajó a harmadik helyen, míg a férfi kajakosok mezőnyében a fiatalokból álló (23.5 év az átlagéletkor) Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor alkotta kvartett futamgyőzelemmel kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe.

A jó sorozatot a lányok sem akarták megszakítani, így a Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa és Fazekas Krisztina elképesztő fölénnyel győzve szintén biztosította helyét a vasárnapi fináléban.

Angyal Zoltán, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt csapata első napi teljesítményével.

"Általában az ilyen előfutamos napokon három feladata van a versenyzőknek: elsősorban a továbbjutás, ezen kívül az, hogy technikailag összeálljon a mozgásuk, valamint, hogy a pályákat, amiket mennek, ha nem is teljes terheléssel, de egy éles helyzetet imitálva teljesítsék. Azt gondolom, a gyerekek megoldották ezeket a feladatokat. Azt persze tudni kell, hogy a pénteki nap már lényegesen erősebb lesz. Bombaerős a mezőny, főleg férfi vonalon, így a középfutamban óriási csatákra van kilátás, ott már nem nagyon lesz értelme taktikázni."

A szakember hozzátette: nagyon bízik abban, hogy 1000 és 500 méteren is minden számban lesz hazai döntős, erre szerinte az előfutamokban látott teljesítmények alapján minden esély megvan.

Pénteken, a vb második napján 9 órától az 1000 m-es, 15 órától pedig az 500 m-es középfutamokra kerül sor a Maty-éren.

[origo] / (MTI)